Mindössze 41 éves volt, mikor távozott…

Kalocsay Miklós Budapesten született, a háború után néhány évvel – 1950. április 17-én, mindössze 41 éves volt, amikor távozott…. ,  immár 31 éve halott…. Baján hunyt el, 1991. december 2-án.
Különleges egyéniségű, különleges orgánumú, kiváló humorérzékű színészként.

 

Kalocsay Miklós gyerekként
           Kalocsay Miklós a A méla Tempefőiben gyerekként

Gyermekkorát az Úri utcában töltötte, ahonnan napi rendszerességgel jártak játszani a Vár romkertjébe.
Hol a Pál utcai fiúkat, hol a Robin Hood-ot keltették életre.
Akkoriban még ott voltak a háború utáni bombatölcsérek, ez aztán lehetőséget adott a háborús játékra. Hol katona volt, hol fogoly. Gyerekként hős szeretett volna lenni. Képes volt az egész Egri csillagokat megtanulni Bornemissza Gergely, kedvenc gyerekkori hőse miatt.
Középiskolába a Petőfi Sándor gimnáziumba járt, ahol Ibos Ferencné volt a magyar tanára. Rengeteg Petőfi verset tanultak általa, s teljesen egyénien vizsgálták Petőfi tevékenységét, jellemét, tehetségét. Ekkor jött rá, hogy Petőfi nem csak költőként volt nagy, hanem gondolkodóként is, műveltsége túlszárnyalta korát, és jellemileg is kitűnt a többiek közül.
Életében először gimnazista korában állt színpadon, mégpedig a Madách Színházén. Ott tartották az iskola 75 éves évfordulóján díszelőadásukat.

Kalocsay Miklós fiatalon

Magától értetődő volt számára, hogy a színművészetire jelentkezik. Szülei igencsak meglepődtek döntésén, de nem szóltak bele. Első felvételije a színművészetire nem sikerült, túl magabiztos volt, azt hitte övé a világ. Aztán egy évig statisztált a Madách Színházban. Következőre már nem ment a felvételinek olyan határozottsággal neki.
A szavalatok meghallgatása után Vámos László – akinek végül a főiskolán a tanítványa lett – megkérdezte tőle, hogy milyen dalt hozott, hisz énekelni is kell. Ő meg mondta, hogy a Gyere bodri kutyámat.
Vámos erre elnevette magát, s azt mondta: A Boci-boci tarkát nem tudja? – De aztán végül felvették. S még főiskolás volt, mikor eljátszhatta Rómeót…

Kalocsay Miklós és Dorisz

Innentől kezdve szépfiúkat, hősszerelmeseket alakított. Idővel viszont kezdett átpártolni az iróniára, és a komédia felé vette az irányt.
Különleges, egyedi orgánuma miatt foglalkoztatott szinkronszínész volt.
A középgeneráció talán még a Kuckó gyermekműsorból emlékezhet rá. Kutyájával, Dorisszal vezette a műsort.
Színházban sok-sok bemutatója volt, jó pár tv-játékban játszott – főszerepet is. Ellenben az évek során összesen 4 filmbe hívták.

Kalocsay Miklós

1991-ben, felfoghatatlanul korán – mindössze 41 évesen érte a halál – szívelégtelenségben halt meg. Felesége – Kolti Helga ekkor még mindössze 26 éves volt, kisfia Kristóf pedig 4….

Ha tetszett a Mindössze 41 éves volt, mikor távozott c. írás, s szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retrográd oldalunkra! Amennyiben a retro receptek is érdekel, úgy Retro receptek oldalunkon a helyed!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük