Érdekes karácsonyi babonák

 

Jópofa, érdekes karácsonyi babonák fűződnek az ünnepekhez, vannak, amikről  nem is hallottunk, nem is tudunk, nem ismertek.

 

Arról hallottál már, hogyha korábban megveszed a karácsonyfát – még véletlenül se vidd be 24-ig a lakásba, mert az azt jelenti, hogy kapzsi vagy, és a szellemvilág ezt nem szívleli, büntetés jár érte.
Aztán ünnep estéjén ha kiraksz az ablakba egy égő gyertyát, akkor világítasz vele a szerencsének.
Szenteste fontos, hogy szép ruhába öltözz, ezzel biztosítod, hogy a család életét nem dúlja fel veszekedés, harag. De véletlenül se vegyél fel új ruhát, új cipőt – mert az biztos, hogy balszerencsét hoz.
Figyelj oda, hogy legyen az ünnepi asztalon sütőtök, mák, bab, borsó…. Ezek mind szerencsét hoznak.
A halevés is jó ómen. Nem, nem a halpénz miatt, hanem mert olyan gyors lesz a szerencséje, amilyen gyorsan a hal siklik a vízben.
A halpénz amúgy tényleg szerencsét hoz, de nem karácsony este, hanem majd később. Sok pénzed lesz, gazdag leszel – ha a pénztárcádba raksz egy halpikkelyt, halpénzt a karácsonyi pontyból.
Ha szépen megterítettétek a karácsonyi asztalt, feltétlen rakjatok alá néhány szem gabonát, ezzel biztosítjátok, hogy jó termés lesz. Ez fontos, mert ha rossz a termés, akkor kevés lesz a pénzt, rossz lesz a megélhetés. Vagy ha ti nem termeltek, akkor sok pénzt kell érte fizetni.
Vacsora után hagyjatok mindenképp egy kis kenyeret, vagy maradékot az asztalon. Ezáltal a jövő évben lesz mindig ennivaló.

Nézzük a többi hiedelmet!

Ha ütött az óra, és eljött éjfél, mindenképp egyen egy-egy almát a családból mindenki. Ettől biztos, hogy egészségesek lesztek.
A karácsonyi asztalról a morzsát gondosan gyűjtsétek össze, majd ünnep végeztével dobjátok ki. Addig nem szabad, mert így lesztek egészségesek az elkövetkezőkben. Ünnep végeztével aztán mehet kifele a morzsa, de ne csak úgy dobjátok ki. Adjátok oda a tyúkoknak, disznónak. Ami eszik belőle, az szapora lesz és egészséges, a tyúkok pedig sokat tojnak.
Szemetet Szentestétől kezdve egész ünnepen nem szabad kivinni, mert azzal a szerencséteket is kidobnátok.
És ha valaki betéved még hozzátok 24-én kölcsönkérni, a világért se adjatok neki, mert elviszi a szerencsétek. És persze aznap dolgozni sem szabad…. Amit persze nem könnyű betartani, mint ahogy régen sem volt egyszerű, hisz sütés-főzés volt a háznál, és vannak, voltak olyan mindennapi teendők, amiket halasztani nem lehetett.
De ha amúgy más javallatokat betartotok, akkor ebből sem lesz bajotok. 🙂
Egyetek sok halat, mákot, mézet, almát a semlegesítésre…. 🙂

Ha tetszett a Érdekes karácsonyi babonák írás, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retrográd oldalunkra! Amennyiben a retro receptek is érdekelnek, úgy Retro receptek oldalunkon a helyed!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük