Közös lónak túros a háta…vagy túrós?

Közös lónak túros a háta….Ez egy olyan mondás, aminek értelmét már nem igazán ismerik. Nem a jelentését, hanem hogy pontosan mi is az a túrós, vagy turos, vagy akármi…. – Szóval az értelmét.

 

Az is lehet, hogy pusztán azért nem ismerjük, mert a túros jelzőt sem használjuk. Pontosabban sokszor félreértelmezzük.

Egy biztos, lóval kapcsolatos a mondás, s vele együtt a kifejezés is. A lovat pedig dolgoztatni szokták – a földművesek igavonója pedig rendesen meg szokott dolgozni a zabadagjáért.

Biztos láttál már olyan lovat, amit annyira hajtottak, annyira dolgoztattak – hogy szabályosan habzott a háta. Úgy mondják: tajtékos.

És van még egy másik szó is rá: túros.
És amelyik lovat agyonhajtanak, annak a lónak a háta esélyesen nem csak tajtékos, túros, hanem sebes is rendesen. Saját lovát az ember azért amennyire lehet kíméli – ellenben ha mással közös tulajdon, akkor már könnyebben rendelkezik meggondolatlanul felette.

Hogy pontosan mi a túros. Fel van túrva, nem sima, sebhelyes….
Tehát ez a szó egyben jelenti a habos tajtékot, és mellette a sebes hátat is.

 

És azt tudod, hogy ajándék lónak miért ne nézzük a fogát? Egyáltalán miért kellene nézni hogy milyen a ló foga?

Ennek is pofon egyszerű a magyarázata.
A lovaknak  életük során végig nő a foga, sokszor annyira megnő, hogy már enni is nehezen tud vele. Ilyenkor reszelni szokták, vagy egyszerűen letörnek belőle. – Nekik ugyanis ez nem fáj.
Rendezetlenebb lesz fogazatuk az idők során, előrébb dűl, sárgább – a fogsor alapján nagyjából  (gyakorlott állatorvos akár egy-két év eltéréssel megállapítja) lehet tudni az állat korát.

Ha valaki ajándékba kap valamit, mondjuk egy lovat, ne azt nézze, hogy az neki tetsző-e, hanem a gesztust – hisz az a lényeg….

Ha tetszett a Közös lónak túrós a háta? írás, és szívesen olvasnál hasonlókat, akkor látogass el Retrográd oldalunkra. Amennyiben a régi recepteket is szereted, akkor a Retro receptek oldalunkon a helyed!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük