Tökéletes kelt tészta recept

Aki kezdő háziasszonyként próbálkozott már fánk, vagy kalács-készítéssel – esélyesen elmélkedett már rajta, hogy milyen jó lenne egy tökéletes kelt tészta recept féltett kincsei között. Lényegesen megkönnyíteni kísérletezéseit.

 

Elég szalagos, pántlikás-e a fánk? Milyen foszlós, milyen könnyű a kalácstészta? Bizonyos mértékig ez is fokmérője a háziasszonyok sütés-főzési tudományának. A kelt tészta készítését általában egyszerűnek tartják, mégis sokan nem tudnak igazán finom, ízletes kelt tésztát készíteni.
1968-ban a Szabad Föld máricus 17-i számában Ackermann Aladár, a Rákóczi Sütő-és Cukrászipari Ktsz. 43 éves gyakorlattal rendelkező cukrászcsoportvezetője adott néhány jótanácsot háziasszony olvasóinknak a kelt tészták készítéséhez.
Üzemükben a finom pékáruk, a finom leveles, vajas sütemények mellett állandóan, naponta százával sütötték a habkönnyű fánkokat, az ízletes, foszlós kalácsféléket.
A háziasszonyok azonban szívesen keresik fel az üzleteiket azokért a félkész termékeikért is, mint a kalács- és fánktészta, torta- és krémeslap, képviselőfánk stb., amelyeket már csak sütni, vagy éppen csak tölteni kell. – Érdekes, hogy ezelőtt majd 60 évvel már foglalkoztak ilyesmivel – igaz – főleg még csak Budapesten.

A finom, foszlós kalácstészta készítéséhez sima, átlagos finom lisztet használjunk — mondja a mester. A kelt tészták készítésénél azután nagyon fontos, hogy minden anyag langyos legyen, mert különben a kelést biztosító élesztőgombák “lusták” maradnak, nem fejlődnek erőteljesen.
A másik lényeges dolog, a jó kovász készítése. A háziasszonyok általában nem készítenek kovászt a kelt tésztákhoz, s kevés élesztőt használnak hozzá.
Ezért több óra után is sűrű, keletlen marad a tésztájuk.

Nézzük, hogy készült a tökéletes kelt tészta egy régi szakember irányításával?

Egy kiló lisztből készült kalácshoz 5 deka élesztőt, 12 deka langyos, olvasztott vajat, 10 deka cukrot, 2 tojás sárgáját, annyi sót, hogy a tészta ne legyen sótlan ízű, és kb. 7 deci tejet használunk fel.
Az élesztőből az anyag negyedrészével kovászt készítünk.
A kovász letakarva, jó meleg, de nem forró helyen – mert megöli az élesztőgombákat-, körülbelül 20 perc alatt megérik.
Utána öszszedolgozzuk a többi anyaggal, a tojással, vajjal, esetleg mazsolával.
A kalácstésztát a rétestésztánál valamivel keményebbre dagasztjuk és letakarva ugyancsak jó langyos helyen kelesztjük. Körülbelül félóra múlva már formázhatjuk is a kalácsot, amelyet tepsibe téve azonnal megkenünk tojással és megkelesztve sütjük. (ez is kb. 20-30 perc)
A sütő, amikor a tésztát betesszük, jó meleg (kb. 170 fok), de ne túl forró legyen, mert abban a tészta nem tud megfelelően fejlődni.

Vajon más tészta is készülhet ugyanebből az alapból?

A habos, könnyű fánktészta készítése lényegében ugyanaz, mint a kalácstésztáé. Csak ebbe tegyünk fél-egy deci rumot, ízesítőnek egy kis reszelt citromhéjat, és csak fele zsiradékkal verjük fel főzőkanállal rétestészta keménységűre, simára, hólyagosra a tésztát addig, amíg el nem válik az edénytől.
Megkelesztve, kiszaggatva, s egy kicsit újra kelesztve, alját a tetejére fordítva felforrósított olajban, vagy zsírban sütjük, de úgy hogy meg ne égjen, így lesz szép szalagos, habkönnyű a fánk.
Ha kelt tésztából kuglófot sütünk, akkor egy kiló liszthez 20 deka vajat, 6—8 tojás sárgáját, 20 deka cukrot, 1 deka sót és 5 deka mazsolát veszünk, s olyan keménységűre dolgozzuk ki, mint a fánktésztát.
Ha a fele tésztát kakaósra készítjük, akkor 3 deka kakaót dolgozunk bele. Vajjal jól kikent formában, belisztezve keresztjük. Amikor a forma jó félig megtelt, meleg sütőben szép pirosra sütjük.

Mire jó még a tökéletes kelt tészta recept? Ha egy belőle pillanat alatt összedobható tésztafélére vágyunk….

Nagyon kitűnő a kelt tésztából készült túróslepény, különösen frissen.
A tésztát kétfelé osztva (kb. 30-30 dkg) elnyújtva jól lezsírozott tepsibe tesszük, kelni hagyjuk, majd a tetejére rakjuk a túrót. 1 kg friss, édes tehéntúróhoz 25 deka cukrot, 2 tojássárgáját, 6 deka búzadarát, ízlés szerint mazsolát, egy kis citromhéjat és néhány kanál jó tejfölt keverünk.
A másik lapot is kinyújtjuk, majd a tetejére rakjuk. Lekenjük cukrozott tejjel, vagy egy tojás sárgával.
Lassú tűznél sütjük szép pirosra. Készíthetjük ezt a túróslepényt kaporral is, csak akkor kevesebb cukrot tegyünk bele.

Ha tetszett a tökéletes kelt tészta recept, és szívesen olvasnál hasonlókat akkor nézz szét Retrográd oldalunk Retro receptek menüjében, vagy Retroreceptek oldalunkon!
Forrás: Szabad Föld 1968. március 17. N. J.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük