Tudod, mi a pásztorpecsenye?

Azt hinné az ember, hogy a pásztorpecsenye valami szabad tűzön sült húsétel lehet, mert hát mi más lenne?
Márpedig nem. Nyilván azért nevezték el így, mert a parázsban a pásztorok ételkészítés után még megsütötték a tököt is.

 

Mikor kezd hűvösödni az idő – márpedig a tök akkor jó, mikor a dér is megcsípte – igencsak kellemes foglalatosság sütögetni a tűz mellett,  utána meg enni a csodálatos illatú, édes zöldséget. Igaz, az állatokat késő ősszel behajtották, de ez időszak alatt is előfordult már, hogy érte dér a tököt, és ehető lett. Sokszor szeptember végén, október elején is már komolyan lehűlt az idő, legalább a talajmenti fagyok megjelentek.

Milyen tököt használtak régen sütésre?

Nagydobosi sütőtök - patyolatos fajta
              Nagydobosi sütőtök – ilyen volt a “patyolatos”

A lakosság körében is ősszel és télen igen elterjedt volt a sült tök fogyasztása.
Disznótököt és patyolatos tököt sütöttek. A disznótököt cseréphéjú töknek is nevezték, mert kemény a héja. Kinézete hasonló a mostanság felkapott Halloween tökhöz, csak nem annyira élénk sárga, inkább hamvas. Érdekes amúgy, hogy régen a paraszti világban is készítettek, faragtak a téli, sötét estéken ijesztgetés gyanánt tököt. Nos, ilyenkor a disznótököt használták alapanyagként.
Patyolatos töknek pedig a mostani nagydobosi felel meg.

Mikor lesz jó a pásztorpecsenye?

Tudod mi a pásztorpecsenye?
              Disznótök – ezek óriásira megnőttek, sokáig betartott

A tök akkor jó, ha a dér megcsípte.
Kemencében sütötték nyolc darabra vágva. Tepsiben, vagy közvetlenül a kemencefenéken.
A tököt hosszú ideig kell sütni, nagyjából annyi ideig, mint a kenyeret.
Belét kanállal szedték ki, magját sokszor megszárították, s elrakták következő évre vetésnek, vagy akár el is fogyasztották. Ha nem, akkor meg a moslékba dobták – a disznók-csirkék örömmel fogadták.
A disznótököt ízre jobban szerették régen, mert édesebb volt mint a patyolatos fajták, viszont mikor ették szálas volt, cérnás.
A disznótök héját nem lehetett elfogyasztani, viszont nagyon jól ki lehetett kaparni. Ám a patyolatos héját is megették, mert annyira vékony volt és rágható.
Manapság már ilyesmivel nem kell próbálkozni, mert azért jobb a belseje.
Egyébként sok helyütt a szegényember a sütőtököt nem csak pásztorpecsenyének, hanem kertészpecsenyének is nevezte….

Ha tetszett ” Tudod mi a pásztorpecsenye? ” írásunk, s szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retrográd oldalunk Hogy volt, vagy Érdekességek menüjébe! Amennyiben régi receptek is érdekelnek ajánlom Neked Retro receptek menünket, vagy Retro receptek oldalunkat!

Fotó: Pixabay ,   Wikipédia  ,

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.