Tudod, mi a fekete leves?

Fekete leves – alaposan ismerjük már ezt a szóösszetételt. Ha meghalljuk – rögtön tudjuk: még a legrosszabb hátra van. De vajon pontosan mit jelent?

Két féle verzió is lehetséges elvileg, s bár valóban létezett olyan nevű leves, hogy: fekete, mégis valószínűbb, hogy máshol kell keresni a rejtély kulcsát.
Nem is olyan messze.

De nézzük először hogy készült a fekete leves!

Maga a leírás elég archaikus, ezért kicsit korszerűsítve közlöm. Akik az eredetit szeretnék olvasni sok helyen megtehetik, csak rá kell keresni.
Amit azonban tudni kell róla – a fekete leves böjti leves, ezért sertés-, marha, szárnyas húst nem tartalmaz.
Mostani szemmel olvasva, elég “pikáns” lehetett, hogy szépen fogalmazzak.

Íme a böjti fekete leves receptje:
Friss halat tisztítsd meg, sózd be, s hagy a sóban állni, míg a leves levét elkészíted! Ez alatt piríts meg lángon szép, vékony kenyér szeleteket jó feketére, rakd vízbe, hogy az égett szagát elvegye.
Ha ez megvan, akkor vedd ki, tedd fazékba, s adj hozzá vizet, bort, ecetet, aztán pedig főzd jól fel. Levéve a tűzről szűrd át sűrű szitán.
Almát és vöröshagymát vágj fel vékonyan apróra, forrósítsd át mézzel, meg dióbéllel együtt. Rakd ebbe a masszába a szépen megtisztított és átmosott, feldarabolt halat, s ereszd fel az átszűrt boros-ecetes kenyérlével. Ezt az egészet főzd meg, rakj bele borsot, gyömbért, szegfűszeget, sót – ha kell mézet is hogy édes íze legyen.
Ha ez meg van, akkor már tálalható.

Ez volt a valódi leveses verzió, mint látható fura mai szemmel nézve, ellenben a leves  édeskés lehet, semmi iszonyat. És elképzelve színe egy az egyben nem is lehetett fekete. Nem lehet azt mondani, hogy olyan borzasztó lehet a fogyasztása – főleg böjti időben – amitől annyira viszolyogni kelljen.

Aztán böngészgetve a néhány száz éves recepteskönyveket – ez a fajta elkészítési mód egyáltalán nem különleges. Készült így előétel  disznóból, malacból, s különféle vadakból is, mindegyik alapja a pirított kenyér beáztatva, és áttörve – tehát ilyesmivel nem ijesztgethettek volna senkit.

Ellenben olyannal, amit nem ismertek, arra már van esély…

Van egy mende-monda, mi szerint szerint valójában feketekávé volt…

A monda szerint ugyanis Thököly Imre vasra veretése és elhurcolása után 1685-ben mikor a nagyváradi török basánál “vendégségben járt” az ételsor végén fekete kávét itattak.
És ha valaki még nem ismerte ezt az italt, akkor elképzelhető – hogy nem is igazán ízlett neki. Főleg – ha a fekete leves, akarom mondani fekete kávé keserűen lett felszolgálva.

Számomra a mese alapján elnevezés sokkal hitelesebb, és logikusabb.

Ha tetszett az írás, és szívesen olvasnál más retro témáról is, akkor látogass el Retrográd oldalunkra!

Amennyiben szívesen olvasgatnál, keresgetnél régi recepteket is, akkor a Retro receptek oldalunkon a helyed!

Fotó: Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük