Régi sertésmáj receptek

Manapság már a sertésmáj sem olcsó, de még mindig kevesebbe kerül, mint a hús. Egyszer-egyszer érdemes belőle elkészíteni az ebédet, de akár hétvégén  az egyik nap is elmegy vele.   Legjobb viszont, ha  régi sertésmáj receptek alapján annyit készítünk belőle, ami minimum aznap el is fogy. Egyrészt májat nem olyan biztonságos tartani, másrészt meg más is, mint frissiben fogyasztva.

 

Milyen régi sertésmáj  receptek vannak?

A fiatal sertésmájból nyersen szeleteket vágva, lisztbe, tojásba és morzsába mártva — vagy csak egyikbe-egyikbe — készíthetünk natúr és rántott májszeleteket. Melléje burgonyát, párolt rizst, pirított darát és savanyúságot adhatunk. A fontos az, hogy a májat csak sütés után sózzuk meg mindkét oldalán, mert különben megkeményedik.

A májpörköltet úgy készítjük, hogy jó sok, finomra vágott vöröshagymát bő zsírban megpirítunk, piros paprikát szórunk rá, borsozni is meg szoktuk rendesen, és nyomban beletesszük a megmosott hosszúkás, vékony csíkokra vágott májat. Se só, se víz nem kell rá. Kis időre befedjük, míg a saját leve elpárolog. Utána fedő nélkül pirítjuk állandó kavargatás közben, amíg teljesen zsírjára sül és megpuhul. Csak akkor sózzuk meg, amikor teljesen kész. Héjában főtt burgonyát főzünk hozzá, és jöhet mellé az elmaradhatatlan savanyúság.

Készíthetünk resztelt májat is, annak receptje lényegében ugyanez, viszont nem kell bele fűszerpaprika, és a hagymát elég csíkokra vágni.

No és jöhet belőle májgaluska –  amit egyébként a kenőmájasból is elkészíthetünk.

És akkor itt a nagy kérdés – hogy készül a kenőmájas?

A kenőmájas recept is nagyanyám idejéből való, és kicsit nagyétkű család ellátásában gondolkodhattak.  Mi a hozzávalókat ötödölni szoktuk, mert ennyi egyszerűen nem megy el.
Kenőmájas: 5 kiló májhoz 8 kiló főtt szalonnát és 4, kiló főtt kövér sertéshúst veszünk. A megtisztított nyers májat 2 ujjnyi darabokra vágjuk, megmossuk és 10 percig forró vízbe tesszük. Ezután a húst is, a szalonnát is és a májat is a húsdaráló legkisebb korongján kétszer ledaráljuk. Előre elkészítünk 5 fej apróra vágott, zsírban párolt vöröshagymát s hozzáöntjük az összedarált masszához. ízlés szerint sózzuk, borsozzuk kb. 1 deka törött borssal, esetleg majoránnával, s az egészet jól összekeverve és még egyszer átdarálva, lazán a vastagbelekbe töltjük. Forró vízben fél órán át csendesen főzzük, kiszedve 10—15 percre hideg vízbe tesszük. Ma kihűlt, máris fogyasztható. Felfüstölve sokáig eltartható.

A májból készült ételek nagyon finomak, ha nem fagyasztott májjal dolgozunk, akkor omlósak is lesznek. Valami miatt nem szeretik a fagyasztást – kivétel a májgombóc, ennél még dolgozni is könnyebb féljegesen vele. Akár rántottan készíti az ember, akár pörköltnek, vagy resztelve – esélyesen cipőtalp-szerű lesz az állaga. Tényleg érdemes frissen elkészíteni.

Amennyiben tetszettek a régi sertésmáj receptek, és szívesen olvasnál hasonlókat – akkor látogass el Retro receptek menünkbe, vagy Retro receptek c. oldalunkra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük