Zöldparadicsom savanyúság recept

Az ősz a savanyúság tartósítás ideje. A zöldparadicsom savanyúság recept már eléggé elfeledett. Nagyanyáink korában mindent, ami a kertben termett hasznosítottak. Így került a csalamádéba, s így készítettek belőle külön savanyút is.

 

Ez a recept valójában nem is savanyúság készítés, hanem savanyítás. Nem más anyaggal ízesítjük a zöldséget, hanem a só és az idő teszi a dolgát – kb. 2 hónap alatt “saját magától” megsavanyodik. Pont úgy, mint a vizes uborka.

Ízesítése a többi készítményhez nagyon hasonló – valójában bolti kapros tartósítóval is finom lesz a végeredmény, s lényegében ugyanazokkal a fűszerekkel dolgozunk.

És hogy szól akkor a zöldparadicsom savanyúság recept?

 

A száraz kaprot bő hideg vízben jól megmossuk.  Néhány szál tormát  megtisztítunk.  Ha kertünkben van paradicsom – Szeptember hónap vége felé, ha az időjárás már hidegebbre fordul, húzzuk ki a paradicsomot tövestől. Szedjük le róla a teljesen érett és a teljesen zöld gyümölcsöket. Azokat pedig, amelyek sárgulni, pirosodni kezdtek, hagyjuk a száron, melyet gyökerestől esőtől védett, meleg helyre akasztunk, innen szedegetjük aztán a szépen beérett paradicsomokat.

A zölden leszedett paradicsomból téli savanyúságot készítünk. Kiválogatjuk a teljesen ép zöldparadicsomokat, tisztára mossuk, és hosszú szeleteket vágunk, de egészben is hagyhatjuk – ha nem nagyok.

A legalább  5 literes uborkás üveg aljára kaprot rakunk, néhány szem mustármagot, és borsot, valamint egy-két darab tormát. Erre pakoljuk a zöldparadicsomot. A tetejét leszorítjuk száraz kaporral és tormával, majd 2 kanál sót rakunk bele, és 1 liter hideg vizet öntünk rá.
Majd ismét két kanál sót, újból egy liter vizet. Ezt addig ismételjük, amíg az üveg megtelik, végül a tetejére még 1 kanál sót hintünk. Légmentesen lezárjuk, s a kamrában olyan helyre állítjuk, ahol nem éri fény.

Két hónapig nem mozdítjuk a helyéről. Saját magától fog megsavanyodni. Ugyanígy tesszük el a vizes uborkát is télire.

A zöldparadicsom savanyúság recept egy régi, dédanyáink idejéből való bevált, kitűnő módszer…

Ha tetszett a recept és szívesen olvasnál hasonlókat, akkor látogass el Retroreceptek oldalunkra!

Amennyiben nem csak a receptekből szereted a retro-t, hanem érdekelnek más régi dolgok is, akkor a Retrográd oldalon a helyed!

Fotó: Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük