Régi húsleves recept

A múlt századelőn így főzték a marhahúslevest – polgári házaknál. A régi húsleves recept lehetne persze gazdagabb is,  de így is jó eredményt érhetünk el. Manapság már persze sokan gazdagítják leveskockával, vagy ételízesítővel – ez mindenkinek a saját elhatározásán múlik.

Hogy készül a régi húsleves recept szerint ez az étel?

Egy kiló marhahúst, 2 darab velőscsontot, egy darab ritkacsontot tűzre teszünk akkora edényben, hogy a víz a húst tenyérnyi magasságban lepje el.

Megsózzuk és lassú tűznél főzzük másfél óra hosszáig, közben azonban a habját lyukas kanállal többször leszedjük. (Manapság már ezt a műveletet nem feltétlen alkalmazzák, hisz a végén leülepszik)

Most megtisztított petrezselyem gyökeret, négy szál sárgarépát, egy fej vereshagymát, 1 közepes zellert,  nyáron két darab paradicsomot, egy darab zöldpaprikát , néhány szem (nagyjból 10 szem)  borsot is hozzáadunk. Ezekkel tovább főzzük egyenletes, lassú tűznél még másfél órát. A három óra fövési idő elteltével megkóstoljuk, a húst megnézzük hogy megpuhult-e. Ha igen, akkor félrehúzzuk, hogy lehiggadjon és azután tálaljuk.  Ha nem – akkor tovább főzzük.

A húsleves minőségén sokat javít, ha vegyesen –  szárnyasból és marhából főzzük. Ez azonban nem jelenti azt, hogy tisztán marhahúsból nem főzhetünk ízletes és nagyon jó húslevest.

A régi húsleves recept szerint biztosan sikerülni fog.

Ha tetszett az írás, és szívesen olvasnál máshol is hasonlókat, akkor látogass el Retroreceptek c. oldalunkra!

Fotó: Wikipédia Jámbor Márton user:Marci1994

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük