Régi hájastészta recept

Hájas tésztát a régi időkben kifejezetten disznóvágáskor csináltak. Készíthettek utána is, de megszokott volt, hogy régi hájastészta recept szerint legalább az esti közös vacsorára sütöttek egy jókora tállal mákkal-dióval-lekvárral töltve.

 

Régen karácsony környékén megszokott volt, hogy kora reggel a házakból nagy csapkodás szűrődött ki. Nem morgolódott a gazdasszony, nem is veszekedtek, hanem a hájas tésztát egyenlősítette. A kigyúrt tésztába középen belekapaszkodott, hátra lendítette karját, s erőből a deszkához csapta a tésztát. Aztán egy kis gyúrás, majd megint csapkodás.

Nagymamám még vakargatta a hájat, mint ahogy a májat is a májgombóchoz. Manapság már darálunk. Lényegesen gyorsabb. Természetesen a  hártyákat előtte el kell távolítani gyorsaság ide, gyorsaság oda.

Ez a tésztaféle rendkívül laktató, hisz nagyjából egyharmad része tiszta zsír. Épp ezért kifejezetten télre való. Nyáron az ilyesmit nem kívánja az ember.

Debrecen környékén hájas tésztából túrós bélest is készítenek, melynek – mily meglepő…. – debreceni béles a neve.

A hájas tésztának jellegzetes zsíros, ugyanakkor picit savanykás ízét a háj és az ecet adja. Aki kóstolta, az biztos nem feledi az ízét soha.

Hogy készül a régi hájastészta recept alapján a sütemény?

Nézzük sorban!

Kilencven deka liszthez 60 deka hájat megtisztítunk a hártyájától és a húsdarálón ledaráljuk.

A liszt egynegyed részével a hájat összegyúrjuk és 3 részre osztva hideg helyre tesszük. A liszt többi részéből egy tojással, egy tojás nagyságú fagyos zsírral, kevés sóval és meleg ecetes vízzel középkeménységű résztát gyúrunk és kinyújtjuk.

Az egyik darab hájas lisztet rákenjük, összehajtjuk, fél óráig hideg helyen hagyjuk állni, akkor újra kinyújtjuk és rátesszük a másik darab hájat, fél óra múlva ugyanígy járunk el a harmadik darab hájjal is, és ha ezzel is állt egy fél órát, akkor az egész tésztát félujjnyi vastagra kinyújtjuk és lángon forrósított késsel kockára vágjuk. Minden kockába teszünk egy kis sűrű lekvárt vagy cukros diót, mákot és háromszög formára összehajtjuk. Nem nyomkodjuk, csak ráhajtjuk. Forró sütőben  (200 fok) rózsaszínűre sütjük, forrón tálba szedjük és vaníliás cukorral behintjük.

Ezt kínálták disznóöléskor, de ünnepi alkalmakkor is kedvvel sütötték. Átlagos hétvégén nem volt rá idő, mert viszonylag hosszú idő az elkészítése. Viszont ha a régi hájastészta recept szerint járunk el, akkor csalódás nem érhet, a végeredmény egy különlegesen finom, leveles sütemény lesz.

Ha tetszett a recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – akkor látogass el a Retro receptek c. oldalunkra!

Amennyiben retro-ból nem csak a receptek érdekelnek, hanem szívesen olvasnál a múltról is – akkor a Retrográd oldalon a helyed!

Fotó: MagyarKukta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük