Hogy ismerheted fel a mangalica húst, vagy szalonnát?

Viccesen válaszolhatnánk azt is: Piszkosul drága…

Ez azért lényeges kérdés, mert sokan szeretnének egy jót enni, de bizonytalanok egy cseppet abban, hogy a piacon – amire rábiggyesztik, hogy mangalica hús, vagy szalonna valóban az-e.

Először is tisztázni kell, hogy a mangalica zsírsertés, ezért testtömegének jelentős százaléka zsír.

Volt olyan, hogy levágva egy szép testes mangalicának a zsírszalonnája a legvastagabb részen 15 centi lett – mondjuk nem mai csibe volt, az is szent.

 

Azonban – mivel húsa zsírral márványosan átszőtt – még az idős disznó húsa is porhanyós lesz egy óra alatt.

Az nem valós állítás, hogy a mangalica rossz koleszterint nem tartalmaz, semmiféle tudományos vizsgálat ezt nem igazolta, nagy eséllyel üzleti fogás volt a hír elterjesztése.
VISZONT NAGYON FINOM, TELJESEN MÁS, MINT A HÚSSERTÉS, ÉS A SZALONNÁJA IS – FŐLEG A SÓS, FEHÉR – TÖKÉLETES.
Amiket eddig már leírtam, abban ott is a fenti kérdésre a válsz: Ha húst akarsz venni, akkor figyeld meg a karaját. Persze más részen is látszik, de itt a legfeltűnőbb, meg a combon – márványosan átszőtt zsírral, egyszerűen összetéveszthetetlen a “normál fajtákkal”.
Volt már olyan élményem, hogy a piacon járva egy centis zsírréteggel árultak mangalica malacot – süldő – bőrrel együtt. Na, ilyen nincs. A mangalica már fiatal korban is jóval zsírosabb. Ha ilyet látsz, menj arrébb.
Zsírszalonnánál meg kifejezetten a vastagság árulja el, hogy “ő” mangalica. Nem szabad bevenni olyan magyarázatot, hogy ez természetesen tartott, azért vékonyabb a szalonna… Ilyen nincs, a mangalica bárhogy tartják a szalonnaréteg vastagabb rajta, ugyanis zsírsertés.
Egy hússertés zsírrétege manapság 2-3 centinél nem lehet vastagabb. Viszont a mangalicáé szép, termetes darab. És ha más termékeket is árulnak ebből a fajtából, akkor szinte biztos, hogy valós az információ, a jóval drágább árat megéri majd kifizetni.

Fotó: múlt-kor, Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.