A hatvanas években volt kezdő táncoskomikus… – videóval

 

Ő a hetvenes-nyolcvanas évek legnépszerűbb táncos komikusa, Jászai Mari díjas, Érdemes és Kiváló művész, színész, rendező, színházigazgató. 

Németh Sándor ízig-vérig táncoskomikus

Németh Sándor 1942. február 27-én született Szombathelyen, és nem végzett főiskolát. Viszont már 18 évesen, 1960-ban a győri Kisfaludy Színház tagja volt. Ennek bővebb története a következő volt:
Édesapja pilóta volt, úgyhogy repülőtereken nőtt fel, viszont gyerekek nem voltak körülötte, nem volt ismeretsége, nem volt baráti köre.
Viszont még nem volt kilenc éves, amikor már autót, motort vezethetett. Édesapja azt mondta, hogy : tán csak az ötkilométeres repülőtér elég ahhoz, hogy megfordulj a járgányoddal.
Ez az élet aztán kihatott későbbi egyéniségére is, szótlanságát ide vezeti vissza.
Imádta a repülést, hosszú ideig vitorlázó repülő is volt.
Egy-egy előadás során akár két kilót is leadott, hisz táncoskomikusként azért rendesen kell mozogni. De ifiként a Szombathelyi Haladás focicsapatában játszott hátvédet, úgyhogy az alap

edzettsége meg van.
Nem végzett Színművészetit, de amikor nem vették fel, a Kisfaludy Színház igazgatója közölte vele, hogy szerződteti. Ott két évet töltött, majd következett a Fővárosi Operettszínház.

A hetvenes években gyomorvérzés miatt heteket kihagyott. Pont akkor, mikor kisfia másfél éves volt.  Később úgy rémlik, nyombélfekéllyel is küzdött.

1964-ig játszott vidéken, aztán már a Budapesti Operettszínház szerződtette. Abban az időben volt kezdő táncoskomikus, amikor a legnépszerűbb volt az operett műfaj. Olyan hatalmas színészekkel, az operett nagyágyúival léphetett együtt színpadra, mint Rátonyi Róbert, Feleki Kamill, Honthy Hanna, Latabár Kálmán, Németh Marika.

Németh Sándornak volt kitől tanulnia, és tanult is.

Ha épp nem kellett színpadra mennie, akkor ezeket a színészóriásokat irigyelte.  Vele nagyjából egy időben kezdett sok fiatal operett színésznő  Kovács Zsuzsa, Lehoczky Zsuzsa, Galambos Erzsi.

A hetvenes években az operett műfaj annyira népszerű volt, hogy több operettfilmet is forgattak, az igazi népszerűséget ez hozta meg számára, és persze jó pár szilveszteri műsorban is szerepelt.
1988-tól egy éven keresztül művészeti vezető volt, majd négy éven keresztül igazgatóként tevékenykedett.

 

Párhuzamosan fellépett a Raimund Theaterben Bécsben, és a Volksoperben is.

És tanított is egy ideig, a következő operett-musical generációnak segített kiteljesedni.
Leghíresebb szerepe a Csárdáskirálynő Bóni grófja.
Fergetegesen táncol, és kiváló énekhanggal rendelkezik. A hatvanas-hetvenes években ígéretes prózai színészként is számon tartották.

Fotó: Mix Magazin, Szinhaz.szinesz.blogspot.com, Pinterest

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük