Kisdobbal járt a kisbíró… De mi volt a dolga?

Ő volt a község, a falu hírmondója, és egyben hivatali szolga. 
Sok helyütt még a hatvanas években létezett ez a foglalkozás, főleg inkább hangulata miatt, utána viszont fokozatosan elfelejtődött. 

 

A kisbíró egy régi községi, vagy városi alkalmazott, aki a községi bíró közvetlen alárendeltje volt. Egy személyben volt a takarító, fűtő, postás, esetleg éjjeli őr, és még a község, város hírmondója is. Hisz nem volt még sem helyi, sem más rádió, televízió, ő vitte a hírt a lakosságnak. Volt, hogy akár a népszavazási jegyzék összeállításában is segédkeztek, és ők osztották ki annak idején az élelmiszerjegyeket is.
Volt olyan, hogy apáról fiúra szállt ez az állás, de úgy is, hogy hol ez, hol az a gazda adta a kisbírót.
Általában egyenruhát viseltek, nagyrészt gyalog jártak, és bár hivatalos feladatot láttak el nem igazán tartoztak a társadalom krémjéhez, és nagyon kevés fizetséget kaptak munkájukért.
Hogy mit kellett éppen kihirdetnie, azt az úgynevezett publikációs könyvbe írták bele, onnan olvasta fel a közölni valót, ám ezt nem mindig vitte magával, egy papírról felolvasva kényelmesebben olvashatta fel a szöveget.

Hogy milyen saját nyelvezetűek voltak ezek a közlendők a legjobban érzékelteti ez a kis rövid részlet, mely a hódmezővásárhelyi Szénási Sándor kisbíró által 1922-ben felolvasott szöveg volt:

“Köszhíírré téétetik, hogy a vásárálláson a Mázasháznál a gyüvő hétön ebótás eszközöltetik. Aki a pógármestör úr urdéját nem vöszi komolyan, aszt bírság alá vonnyák, miszörint két korona kutyapizt köll, hogy kiizzaggyék. Továbbá mindönki tudomására hozatik, hogy a Légrádi-féle székbe ócsó hus Susánba a Sugár ucca egy alatt. Aki önni akar “a” vögyön belüle… Ujfönt a Bitangakólba egy kóbor ártányt hajtottak be. Igazolt tulajdonosa átvöheti az akolgazdánál, Topa Szappanosnál. ”

Idővel, ahogy megjelentek a hangszórók kiszorultak a kisbírók, inkább csak hagyományőrzési céllal hagyták meg néhol. Manapság mindenesetre nagyot néznénk, ha hirtelenjében ezen a módon közölné a polgármesteri hivatal mi a baja…

Forrás: Tárkány Szücs Ernő: Vásárhelyi testameentumok /Bp.1961/ Papp József – Téli-nyári kisbírák

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük