Hogy tudtak nyolcvan évesen is szálfaegyenesen járni?

 

Hozzásegítette őt,  hogy olyan területen élt világ életében, ahol a fejen vitték a súlyt az asszonyok, és ez bizony mind a járásukra, mind a tartásukra befolyással volt. 

Hogy nem esett le a fejükről a teher?
Még manapság is látni néha asszonyokat, akik fejükön hordják a terhet, persze nem nagy városokban, hanem kisebb falvakban.

Az effajta teherhordás a Dunántúl egyes területein terjedt el. A Pilis és a Gerecse környékén ez a szokás nem ismeretes, de amúgy igen. És Erdélyben, meg az Alföldön volt fellelhető.

Aki még nem látott közelről ilyen teherhordást, annak legelső gondolata az: hogy lehetséges, hogy nem töri a teher a fejbőrt…? Meg hogy nem csúszik le?
Egyszerű a megoldás: volt hozzá egy eszköz, “célszerszám”, ami lényegében egy kendő volt, vagy lapos korong formájú, esetleg gyűrű alakú, sokszor kitömött alátét, amit a fejtetőre tettek, és erre ment a teher.
A fejen nagy súlyt képes vinni az ember, viszonylag kisebb fáradsággal, mint amúgy a vállon, vagy karon.
Egy dolog viszont fontos volt hozzá: az egyenes tartás.
Görbe háttal, rossz fejtartással súlyt emelni nem lehet, nem csoda hát, hogy azokon a tájakon, ahol szokás volt ez a fajta szállítási módszer, ott a nők tartása sudár, egyenes, és járásuk is szép, egyenletes.
Ehhez a szállítási módhoz a fejtetőn a hajnak simának kellett lenni, hisz egy hajkoszorú miatt igencsak kellemetlen lett volna a cipekedés. Tehát kihatással volt a hajviseletre is.  És mivel könnyebb volt egy szabályos formájú, lehetőleg kör alapú edényt így vinni, ezért aztán sok tekintetben ennek köszönhetjük, hogy a használati tárgyak formája követte az igényeket.

Egy kerek aljú edény sokkal könnyebben egyensúlyozható a fejen, mint egy szögletes, vagy “formátlan”.  De mint a  lenti kép is bizonyítja még akár egy csöves kukoricával teli zsákot is elbírt így egy gyakorlott asszony.

Fotó: Pinteres, NéprajziLexikonHorváth Terézia Karád, 1962

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük