Ő játszotta el a talán legcsúnyább magyar női szerepet…

 

Budapesten született 1940. június 6-án, Érdemes művész, és Jászai Mari – díjas magyar színésznőnk.

 

Nagy Anna már gyerekkorától színésznő akart lenni. Moziba járt, az Operettszínházat is gyakran látogatta, és mint oly sok színész gyermekkorában a szomszédoknak tartott előadást a társasház udvarán.

 

Általános iskola után a Berzsenyi Dániel Gimnáziumban szerzett érettségit, és bár jelentkezett a főiskolára elsőre nem vették fel. De szóltak neki, hogy feltétlenül jelentkezzen, mert csak a harmadik körben esett ki, és abban az évben nagyon sokan, több mint kétezren jelentkeztek. A következő évben az Óra-és Ékszer Kereskedelmi Vállalatnál dolgozott

Aztán felvették, osztályfőnöke Ádám Ottó lett, de tanította Vámos László, Várkonyi Zoltán, Fischer Sándor is.
Osztálytársa volt Harsányi Frigyes, Haumann Péter, Horesnyi László, Koltai János, Koncz Gábor…

Diplomavizsgája után osztályfőnöke megjósolta neki, hogy nagyon tehetséges, ám nagyon nehéz lesz pályája.
Nagy Anna épp, hogy elvégezte a főiskolát, amikor Ranódy László kiválasztotta a Pacsirta főszerepére, ahol egy csúnya, eladó lányt alakít csodálatosan, partnerei voltak Tolnay Klári és Páger Antal is. A lányt szüleik szinte rejtegetik csúfsága miatt, nem szívesen vállalják. Akkor nyílnak ki, akkor boldogok, amikor kis időre vidéken tudják.
Nem volt könnyű a szerep megformálása, hisz arcát ki kellett tömni, a pótfogsor miatt pedig szinte újra kellett tanulnia beszélni. .

Játszott Huszárik Zoltán Szindbádjában is, aztán pedig Ranódy másik nagy filmjében, az Árvácskában, itt is zseniálisat alakít.

Játszott a debreceni Csokonai Színházban, a Madách Színházban, majd a Nemzetiben is.  Közel áll hozzá a dráma, de a musical is.
Élettársa Huszárik Zoltán, a filmrendező, és Nagy Anna közös lánya Huszárik Kata, akit egyedül nevelt fel. A családjában volt még ismert ember, Petress Zsuzsa, és Petress István – ők unokatestvérei.

Fotó: Készítette: Solymári – A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=44133840

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük