1971-ben végzett a Főiskolán – Jászai Mari-díjas színművészünk volt

Budapesten született 1946. november 24-én, és egy évvel ezelőtt, 2018. augusztus 22-én halt meg. Jászai Mari-díjas színművész és rendező volt.
A Fészek Klub választmányának tagja. A Fészek Klub egy bárki által látogatható, valójában a művészeti élet képviselőinek alakult, kötetlen beszélgetések lehetőségét megadó szórakozóhely. Neve jelentése Festők, Építészek, Szobrászok,- és Egyéb Komédiások… mozaikszó, értelmes, a célt tökéletesen visszaadó jelentéssel.
Székhelyi József 1971-ben végezte a Főiskolát, főiskolai osztályfőnöke az oly sok tehetséget felfedező, és kinevelő Békés András.
Osztálytársai közt volt Cserhalmi György, Hámori Ildikó, Mányai Zsuzsa, Maros Gábor, Vogt Károly…
Diploma után Kecskemétre szerződött, majd 1979-ben érkezett a Nemzeti Színházba, ahonnan a Madách Színházhoz vezetett útja.  Dolgozott az Arizonában, majd Sopronban, Szegeden volt igazgató, majd 2014-től a Veres 1 Színház társulati tagja volt.
2005-ben rendőrségi feljelentést is tettek ellene nemzeti jelkép megsértése miatt, mivel a Himnusz egy részletét átköltve a korábbi, FIDESZ-es kormányfőt parodizálta vele. A rendőrség az ügyet, a nyomozást megszüntette, mert véleményük szerint nem követett el bűncselekményt.
2011-ben is támadás érte, Egerben lépett volna fel egy Villon-felolvasással, de az ottani kulturális bizottságnak ez nem tetszett,  vallási identitását hangoztatták, nem politikus stílusban… Később aztán a bizottság elnöke elvileg elismerte a hibát, és le is váltották tisztségéből.
A művészvilágban elismert volt, 1980-ban az MTV fesztiválján ő kapta a legjobb férfi alakítás díját, Thália-gyűrű birtokosa volt, megkapta a Bartók-díjat, a Magyar Köztárssaság Érdemrend kiskeresztjét, tisztikeresztjét, és a Radnóti Miklós antirasszista díja is az övé volt.
Hatalmas színházi sikerekben vett részt, közel állt hozzá a tragédia, de az operett, és zenés darabok is, kiváló vígjátéki alakításokat is láttunk tőle, rendkívül sokoldalú színész volt.
Több, mint 100 filmben maradt fenn alakja, játszott mozifilmben, tévéfilmben egyaránt, különleges orgánuma miatt pedig kedvelt szinkronszínészünk volt. Fotó: Takkk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük