Mire jó az öntöttvas lábas és a serpenyő?

Legegyszerűbb, ha azt mondjuk – szinte mindenre. 
Vannak persze kivételek – tejet nem forralunk benne, és savas ételeket nem főzünk. De minden egyébre.

 

És hogy miért magasztalták, s magasztalják használóik töretlenül az egekbe?Nézzük szépen végig!

Az öntöttvas lábas és vasserpenyő a Nagyi konyhájában kitüntetett helyen állt, az igazán finom ételeket kizárólag ebben főzte, sütötte.
Még gyerekként is érezted, hogy más az étel íze benne, de hogy miért – fel nem fogható. Hisz ugyanúgy készül, ugyanazokat a dolgokat rakják bele, akkor meg érhetetlen… Nem?

A titok nyitja a vasban keresendő. A vasnak nagy a hőmegtartó, és hősugárzó képessége, ráadásul tulajdonságainál fogva nem készül belőle fél milliméter “vastag” falú edény. Így aztán  az étel nem csak fő, hanem sül is “falai között”.
Ha tudod, hogy milyen az igazi lecsó, ettél már gyermekkorodban, és csodálkozol, hogy miért nem jön össze ugyanaz az íz, akkor próbálkozz egy vasedénnyel. De a töltött káposzta, vagy a rántott hús, no és persze a pörkölt is klasszisokkal finomabb lesz benne.

Közben persze vasionok oldódnak le róla, de az annyira minimális mennyiség, hogy semmi gond nincs belőle még akkor sem, ha tökéletes amúgy a vérképed. Aki vashiányos vérszegény, annak meg éppen jó.

És ha ilyen szuper, akkor a cukrászok miért nem ezt használják? Miért inkább rezet?

Tulajdonságainál fogva akár öntöttvas üstöt is készíthettek volna a cukrászoknak annak idején,  hisz a rézüstöt ugyanezen – hőmegtartó, hővezető – tulajdonságai miatt szeretik annyira. De egyrészt a vas nem igazán bírja az ütődést – márpedig egy habverésnél előfordul ez rendszeresen – és a réz jobban megmunkálható. Fontos ez, mert egy piskóta készítésnél elég megtartani így is az üstöt, és dolgozni a habverővel, nincs szükség rá, hogy még – akár több kilós  – edénnyel is lavírozni kelljen.  Csodálatos sodók, mártások, és olyan dolgok készíthetők segítségével, ahol fontos, hogy azon a hőmérsékleten dolgozzunk, amin elterveztük.

Igen, persze itt is oldódnak az ionok munka közben, ám ez nem vészes, és ezt az alkalmatosságot sem használjuk naponta.
Főzés szempontjából a rézedény még tökéletesebb, mint az öntöttvas, de mivel a fazékban lényegesen tovább tartózkodik az étel, mint egy habüstben, ezért azt manapság már öntöttvassal vonják be.
Úgyhogy, ha vágyunk a régi ízekre, és arra, hogy a hús valóban porhanyós legyen, ráadásul van rá “keret is”, akkor nem árt egy-két hagyományos edényt beszerezni, megéri a befektetést, nagyon is.

Akár tömör öntöttvas, akár réz, akár vassal bevont vas edényünk van – az elkészült ételt, ha tárolni akarjuk – át kell szedni más edénybe. 
És még egy, azt már nagyanyáink is tudták, hogy a savanyított ételek készítéséhez nem igazán tökéletes, mert lehet egy mellékíze.  

Fotó: nlc.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük