Kincskereső kisködmön – Elisztratov Szergejjel…

Két film is készült Móra Ferenc csodálatos regényéből, a Kincskereső kisködmönből.  Nem teljesen a regény történéseit követve, de hangulatát viszont igen. 

 

Ki az egyikre, ki a másikra esküszik, egyéniségtől, kortól függően.
Most az első feldolgozással, a tévéfilm sorozattal foglalkozok.

Katkics Ilona – oly sok gyönyörű tévéfilm alkotójának – rendezésében, sorozatról van szó. Ez még fekete-fehér volt értelemszerűen, hisz ekkor még az országban nem volt színes tv, de ha lett volna, akkor sem tudták volna nézni, hisz az adásokat eleve csak fekete-fehérben közvetítették.

A főszereplő Elisztratov Jóska volt, akit később Elisztratov Szergejként ismertünk, több ifjúsági filmben szerepelt utána, mint az Utánam srácok, Az öreg bánya titka, Pocok az ördögmotoros… Véletlen volt, hogy felfedezte a film. Katkics Ilona filmrendező Szergej iskolájában keresett szereplőt készülő filmjéhez. Pontosabban a Fóti gyermekvárosban, hisz ő akkor annak lakója volt…

Ferkó édesanyját a sorozatban a csodálatos Horváth Teri alakította, édesapja a filmben Dávid Kiss Ferenc volt. Az árus Pethes Sándor, Messzi Gyurka a keresztapa Bánhidi László, Küsmödi pedig Rajz János. Számomra ő is maradt az igazi.

A gyermek főszereplő, aki amúgy a Szovjetunióban született, tehát semmi különlegesség nincs nevében, és aki időközben Jóskából Szergejjé lett – felnőtt korában  diszkózott, dolgozott egy időben a MTV kötelékében is, majd  wakeboardozott, nyáron ezt, télen pedig snowboardot oktat, ez utóbbiban magyar bajnok is volt.

Fotó: Port.hu, est.hu, jegy.hu, Pajtás 1968.február 29.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.