Háromszék megyében, Torján született, s ő fedezte fel Marilyn Monroe-t…

Ikafalvi-Dienes Andor György volt a teljes neve, Háromszék vármegyében, Torján született 1913. december 18-án, és Hollywoodban halt meg 1985. áprilisában.  Divatfotós-fotóművész volt, költői-művészi képek készítője.

 

Hivatalosan Kézdivásárhelyen látta meg a napvilágot, de amúgy minden máshol torjaiként tekintenek rá.  Családjában református lelkipásztor, ügyvéd, távírótiszt  is volt.
Jómódú családba született, hisz édesapja takarékpénztár igazgató volt, többen voltak testvére, egyik bátyja író lett és laptulajdonos, másik pedig múzeumalapító lett.
Még csak 12 éves volt, mikor édesanyja öngyilkos lett, áttelepültek Budapestre. Ekkor idősebb bátyja átköltözött Amerikába, majd a kisebbik is utána ment.
Ő még ekkor itthon maradt, dolgozott, de mellette rajzolni, festeni, fotózni tanult. Érdekelték a művészetek.  Aztán 15 évesen ő is itt hagyta az országot, nagyrészt gyalog bejárta Európát. Kiment Tunéziában, ott kezdett el fotózni igazán, és festészetét is fejlesztette.  1938-ig Párizsban élt, itt lett belőle divatfotós. Kezdett befutni, kiadók,

laptulajdonosok voltak megbízói.  Aztán végül mégis úgy döntött, hogy inkább Amerikában boldogul.  Ott is egész gyorsan elfogadták. Sokat utazott, járta az országot, és nem csak divatfotókat, de szociofotókat is készített.  Kölcsönös vonzalom alakult ki közte és modelljei között. Rövid idő alatt befutott, és az egyik legnépszerűbb sztárfotós lett.  Ekkor már Andre de Dienes néven dolgozott. Olyan nagyok közelébe kerül, mint Elisabeth Taylor, Shirley Temple, Marlon Brando, Henry Fonda… sorolhatnánk – és egy Norma Jean Baker, egy frissen elvált fiatal leányzó, aki később lett világsztár.

A lány a modellkedéssel próbálkozott, épp 19 éves volt – 1945-ben történt mindez.  Dienes aktmodellt keresett, és az ügynökségtől Norma Jean-t javasolták.  Amikor első alkalommal találkozott a kezdő modellel egyből lenyűgözte, egyszerű, mégis különleges, egy földreszállt angyal.  5 héten keresztül utazgattak együtt, és a fotós rengeteg felvételt készített róla. Közben már azt tervezgették, hogy talán összeházasodnak. Végül nem lett semmi, és Norma sem kapott a fotók bevételeiből semmit, csupán azt a 200 dollárt, amiről eredetileg megállapodtak.  Aztán a fotók

megjelentek a Parade magazinban, Norma visszament Hollywoodba, szőkére festette a haját, felvette a Marilyn Monroe nevet, és várta a lehetőséget, ami nem soká elérkezett – megkapta első filmszerepét, s ezzel beindult karrierje.

Bár szerelmük véget ért, kapcsolatban maradta, Dienes még többször fotózta. 1961. júniusában találkoztak utoljára…
Monroe után rengeteg kiadatlan fotója maradt, melyet a fotós halála után találtak meg, s ekkor került napvilágra naplója is.
Fotó: Andre Dienes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük