Gyermekbénulás – az áldozatok köztünk élnek – videóval

Egy ideje mind többen vannak az oltásellenesek, akik úgy gondolják, hogy a kötelező védőoltásokkal többet ártanak gyermekeiknek, mint amennyit használnak.  Ráadásul – szerintük – fölöslegesen veszélyeztetjük őket. 
Minden területen mozognak, sajnos ezzel az adott betegség elleni védekezést gyengítik.

 

Igen, mindennek kockázata van, még egy foghúzásnak is. De ez nem azt jelenti, hogy azzal jobbat teszünk, ha a szükség ellenére nem huzatunk fogat…

Nyilván, akik így gondolkodnak, azoknak a családjában nem fordult elő halálozás gyermekbetegség, vagy más – védőoltással megelőzhető – kór miatt.

Régen az emberek összetették volna a két kezüket, ha védőoltást kaphattak volna olyan rengeteg ember életét követelő betegség ellen, mint a tüdőbaj, a szamárköhögés,  a terhes anyák réme: rubeola, gyermekbénulás – vagy akár az influenza ellen is…
Sokan vannak az országban, akik valamennyire érintettek ebben a témában, hisz 50-60 évvel ezelőtt még nagy járványok voltak. Magyarországon is, és szerte a világban.
Gyermekek százezrei haltak meg, vagy tartósan mozgáskorlátozottakká váltak, esetleg más károsodást szenvedtek.

Szinte nem volt olyan család, ahol vagy haláleset, vagy súlyos megbetegedés nem történt ettől a kórokozótól.

Ez a betegség már jelenvolt az ókorban is, ám igazán nagy méreteket a múlt században öltött.
Óriási járványok alakultak ki nyilván a háborúk, és az a körüli elszegényedés is hozzájárult ehhez.
Mivel valódi gyógymód, ami a kialakult betegség következményeit nyomtalanul gyógyítja – nincs a mai napig, ezért kialakulásakor a tüneti kezeléssel foglalkoztak, legfontosabb volt az életfunkciók fenntartása.
Nem hiába nevezték gyermekbénulásnak, ez a folyamat a tüdőt is érintette.
Nagy járványok idején akkoriban a tüdőfunkciót csak vastüdővel tudták fenntartani. Hatalmas termekben tömegesen feküdtek ebben a szerkezetben a betegek. Ugyan ebből az állapotból is a javulás útjára lehetett térni, de teljes gyógyulás nem következett be.
Az a beteg már szerencsésnek volt mondható, aki később “csak”mozgásszervi problémákkal küszküdött.

A Heine-Medin kórt egy vírus okozza, amit járványok idején majd az egész népesség elkapott, viszont a legtöbb embernél szinte semmi tünetet nem okozott. Enyhe lefolyásnál a szervezet néhány nap alatt túl volt az egészen.
Viszont a fertőzöttek 1-2 százalékánál életveszélyes tünetekkel jelentkezett. Ráadásul a fertőzöttek, és megbetegedettek nagy része gyermek volt, így a halálos áldozatok is közülük kerültek ki.

Ezért hatalmas nyomás volt a kutatóorvosokon, a felnőtt társadalom feszülten várta a megoldást, a vakcina kifejlesztését.
Minimális kísérleti fázis után dobták piacra az oltóanyagot. Nyilván ez volt az oka annak, hogy eleinte még az oltás is több esetben bénulást okozott.
Akkor még  élő vakcinával oltottak, jelenleg már kombinálják az oltást.  Így kiszűrik lényegében azokat, akik érzékenyek erre a kórokozóra.
Az oltás Magyarországon 1960 óta létezik, alapvetően Sabin dr-nak köszönhetően.
A világon először itt tették kötelezővé az általános védőoltást a betegség ellen. Így sikerült megelőzni járványos terjedését, azóta újabb járvány hazánkban nem ütötte fel a fejét.

Magyarországon 16 ezer áldozata volt a betegségnek, egy részük mozgásrendszere, másoknak tüdeje bénult le. Voltak akik kerekesszékbe kerültek, és olyanok is, akik vastüdőben élték le az életüket.
A gyógyultak hatvan év felettiek, de sokuknak még a betegség után évtizedekkel később is szembe kell nézni a post-polio szindrómával. Ez azt jelenti, hogy hirtelen állapotromláson mennek át időnként.
Akik ezen a betegségen akár elvileg gyógyultan is átestek komolyabb ellátásra van szükségük, mint egy átlagembernek . Rehabilitációs kezelésre szorulnak, hisz sokuknál maradandó elváltozások léptek fel annak idején, amik az idő múlásával csak súlyosbodhatnak.
Ezt az ellátórendszer nem igazán tudjuk biztosítani. A legsúlyosabb állapotú betegségen átesetteknek pedig olyan lakóotthonok kellenének, amik speciális igényeiket ki tudják elégíteni.

Sajnos(szerencsére) – mivel hazánkban ez a kór gyakorlatilag nincs jelen – ezért az egyetemeken, főiskolákon részletesen nem szerepel a tananyagban, ezért a velük való foglalkozás sem lehet olyan, amilyen elvárható lenne. 

A Filmhíradók Online videó 1948-as felvétel a Közép-Európában egyetlenként működő vastüdőről. Sokan el sem tudják képzelni, milyen lehetett ez a szerkezet…

Forrás: Wikipédia, Kresz Géza nyilatkozat, sajtótájékoztató

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük