22 évesen az egyik legszebb színésznőnk

Neve hallatán mai napig szinte mindenkinek mosoly fut át az arcán.

Egy megmagyarázhatatlan kedvesség, harmónia sugárzik belőle, rajongással szereti, tiszteli – szinte mindenki.

Piros Ildikó Kecskeméten született 1947. december 23-án, – két nappal ezelőtt volt születésnapja – Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, Érdemes művész.

Édesapja Piros István, édesanyja Gáspár Pálma.
Édesapja korán, még 13 éves korában meghalt, innentől kezdve édesanyja nevelte.
Az ő kívánságára jelentkezett a Főiskolára. Kecskeméten érettségizett, aztán felvételizett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára.
Elsőre felvették. Osztályvezető tanára Várkonyi Zoltán volt, osztálytársa között volt Blaskó Péter, Bodnár Erika, Bus Kati, Detre Annamária, Kern András, Papp János, Sunovszky Szilvia, Tóth Titusz, Verebes István, Sipeki Tibor… – Jó osztály volt…
Piros Ildikót Várkonyi Zoltán ugyan hívta a Vígszínházhoz, de ő a Madách Színház tagja lett, és az is maradt egészen 2007-ig.

14 éven keresztül volt a Magyar Táncművészeti Főiskola színészi játék tanára is volt.
Először 1966-ban játszott filmben, aztán a Veréb is madárban már főszerepet kapott.

Mégis átlagemberként  legjobban a Magyar Televízió Szabó Magda Abigél c. regényéből készült sorozatának Zsuzsanna nővéreként emlékszünk rá…..

 

Közel 100 színdarabban szerepelt az évek során, játszott a Veréb is madár, Gyula vitéz télen-nyáron, Hahó Öcsi, Kakuk Marci, Macskajáték c. filmekben, természetesen nem teljes a sor.
Tévéfilmekben, sorozatokban is megcsillogtatta tehetségét, hisz láthattuk az Abigélen kívül A fekete városban, az Egy óra múlva itt vagyok-ban, a Rózsa Sándorban, Kisvárosban.
Rendkívül harmonikus, természetes szépség, szimpatikus egyéniség.
Első férje Pintér Tamás kaszkadőr volt, akitől egy gyermeke született, ám a hetvenes évektől  Huszti Péterrel él házasságban, közös gyermekük is született.

 Fotó:KészítetteFortepan/TamásUrbán,CCBY-S3.0,https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=45308409,SzínművészetünkKlubja, MTI Farkas Tamás, Magyarkonyhaonline

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük