Kik voltak a puccéros asszonyok?

A puccéros asszonyok pesti kifejezés, nyilván máshol is voltak hasonló alkalmazottak, csak legfeljebb más néven illették őket. 

Puccéros asszony – puculó asszony – takarító. Ennyi a megfejtés.
A városi polgári háztartásokhoz hozzátartozott a háztartási alkalmazott is, akiknek meg volt a szokásos, mindennapos munkája, egy háztartás üzemeltetésébe nem igazán fért bele még az extra tevékenységek végzése is.
Minden extrának számított, ami nem mindennapos volt.
Hisz ha belegondolunk, 80-100 évvel ezelőtt egy mosás, nagymosás igencsak fáradságos munka volt, nem csak a mosógép, centrifuga hiánya miatt, hanem a  mosáshoz vizet kellett hordani többször is, cipelgetni,  a folyamat hosszú volt, főzni is kellett a ruhát, a rendes cselédeknek erre nem volt ideje, meg volt a napi feladatuk.
Ugyanígy nem volt idő a legkeményebb házimunkákra, ablaktisztítás, padlósúrolás, nagytakarítás. Ezekre a munkákra is puccéros asszonyokat fogadtak fel.
Ugyanis nem állandó alkalmazottak voltak, nem ugyanazok az emberek mentek a családokhoz – elvileg – hanem meghatározott helyen, nagy tereken gyülekeztek reggelente, munkaeszközeikkel felszerelkezve, melyben vödör, és a takarításhoz szükséges legfontosabb dolgaik voltak.
Ezek az asszonyok vagy vidékről jöttek be reggelenként napszámot vállalni, vagy pedig pesti, más munkához nem értő munkásfeleségek voltak.
A terekre kimentek az “úriasszonyok”, vagy alkalmazottjuk, és megállapodott az egyik puccéros asszonnyal a munka elvégzéséről.

Legtöbbször mosattak velük, és ha jól végezte munkáját, meg voltak vele elégedve, akkor más munkára is visszahívták őket, ekkor már nem kellett kiülniük alkalmazót várra a térre.

Fotó: Pinterest.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük