Saját maga megismerésére, és szép magyar beszédre tanította az egész országot

Akinek szerencséje volt személyesen ismerni, mindenki rajongással beszél róla. Rendkívüli tanár, rendkívüli Ember volt. Ez még a kamerákon keresztül is érezhető volt. 

Budapesten született 1935. július 29-én, és 1986. augusztus 14-én hunyt el tragikus körülmények között. A Színház- és Filmművészeti Főiskola docense volt, gyógypedagógus, logopédus.

Montágh Imre bár gazdag családba született, a háború alatt haláltáborba került, visszatérve az országba pedig semmibe foszlott a régi szép világ.
Már középiskolás korban dolgozott, estin érettségizett és így szerzett diplomát is.  Szeretett volna színész lenni, de több lett annál, színészgenerációk nőttek ki keze alatt.

 

A Gyógypedagógiai Főiskolán végzett, aztán siket gyerekekkel foglalkozott, majd amatőr színjátszók között beszédtechnikát tanított. 1973-tól haláláig a Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanított, de mellette a Gyógypedagógiai Főiskolának is tanára volt. Sőt környező országokba is járt tanítani.

Rádiós és televíziós sorozatai voltak, volt ahol szakértőként volt jelen, volt, ahol műsorvezetőként.

Egy egész országot tanított beszélni, helyesen kiejteni a szavakat, helyesen gesztikulálni, viselkedni, megismerni önmagát, és kiismerni a körülötte lévő világot.
Tragikus hirtelenséggel hunyt el, saját kocsija okozta halálát, valószínűleg nem húzta be a kéziféket, és az árokba lökte, majd rázuhant. Bár az orvosok két hétig küzdöttek életéért, sajnos feladta…

Fotó: cultura.hu,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük