Fiú, vagy leány? – Ez itt a kérdés….

Hogy próbálták megjósolni, hogy a gyermek milyen nemű lesz?
Régen a házasság azért köttetett, hogy utód szülessék. Általa ment tovább a családi név, és az örökség, ők biztosították  később a segítséget a munkában, és az idős szülő tartásáról is később ők gondoskodtak.

 

Épp ezért a terhesség akkoriban még áldott állapot volt. Sok mindent tiltottak ezért az állapotosnak, de mindannyiszor az ő érdekükben.
Szárítókötél alatt nem közlekedhettek, nem tanúskodhattak, nem tehettek esküt, temetésre nem mehettek, a pénteki nap a semmittevésé volt számukra, ilyenkor házimunkát nem végezhettek.

Még manapság is él az a feltételezés, hogy a leendő mamának nem szabad semmit megcsodálnia, mert akkor olyan lesz gyermeke is. Nem volt szabad testi fogyatékkal élőre nézni, mert úgy gondolták, akkor a gyermek is olyanná válik.
De volt jó oldala is a terhességnek. Ha valamit megkívánt, akkor a föld alól is előkerítették – úgy gondolták, másképp  elmegy a gyerek, vagy betegen születik.
Régen nem volt ultrahang vizsgálat, aztán a hetvenes évek végétől már volt, de még nem mondták meg a gyermek nemét.
Épp ezért próbáltak rá lehetőséget találni, hogy kitudódjék.
Persze erősen ott volt a lehetősége a tévedésnek, de az mindig magyarázható volt valamivel.
Azt mindenki ismeri, hogy ha a mamának gömbölyű a pocakja, akkor lánya lesz, ha hegyes, akkor kisfiú.
A családok általában fiút vártak – fontosak voltak az öröklődés szempontjából .
Ha leűlt a kismama a földre, és aztán jobb oldalra támaszkodva kelt fel, akkor úgy gondolták hogy lánya születik, ellenkezőleg nyilván fiú.
Ez esetben is próbálkoztak gyűrűvel. Ha a gyűrű a cérnaszálon körkörösen mozgott, akkor leányt vár a mama.
Ha a kismama a savanyúságot, a csípős ételeket, a húst kívánta, akkor fiút várt a hit szerint, ha viszont a cukros, édes ételeket, akkor lányt.
Ha egy kismama előtt leesett egy kendő, és azt középen csípve vette fel, akkor csak lánya lehetett.
Ha a terhesség megviselte a várandóst, akkor is fiút jósoltak.

Megbízható következtetések persze nem voltak, de a sikeres jövőbelátások híre szépen elterjedt, ha pedig a jóslattal ellenkező nemű gyermek született, akkor azt meg tudták magyarázni valamivel, és lényegében mindegy lett….

Sok étkezéssel összefüggő hiedelem  például átfedi egymást. Az édesség kívánása például lány utódra vall, de ha tortát kíván a kismama, arra azt mondták, hogy fia lesz. Ugyanígy a savanyúnál meg van a kettősség, tehát ha mégsem a várt utód született – a nemet jósló biztonságban lehetett… 🙂

Fotó: Fortepan/Wein Sarolta/részlet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük