Vajon ki lehet ez a sármos fiatalember ezen a régi-régi fotón?

Budapesten született 1934. április 15-én, Kossuth-, Jászai Mari-díjas, Nemzet Színésze díjjal kitüntetett színész, Bodrogi Gyula a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Édesapja Bodrogi Károly, édesanyja Kohn Klára volt. Édesapja Buzikról magyarosította nevét.
A Józsefvárosban született, és már pici korában rúgta a labdát. Volt, hogy a Teleki téren focizott Kocsis Sándorral, volt, mikor a Tisza Kálmán téren Bukovi Márton fiaival.
Aztán egyszer elment focizni egy szakosztályba, mert úgy gondolta: focista akar lenni. Balszélső volt a kölyökcsapatban. Akkor volt a jobbszélső Grosics Gyula.

Később is focizott, volt balösszekötő, balszélső… Úgy nézett ki fotball karrier előtt áll.
De mellette tornázott is, kézilabdázott.
Aztán elkezdte a gimnáziumot, amit 2 év után félbehagyott, mert néptáncosként akart érvényesülni. Három évig táncolt, közben ott volt a Bukaresti Világ Ifjúsági Találkozón is.
Aztán leérettségizett, majd 1954-ben jelentkezett – nem színésznek – hanem rendezőnek a Főiskolára. De mivel abban az évben nem indult ilyen szak, ezért színész lett….
Első filmszerepe a Házasságból elégséges, ahol úsznia kellett, holott nem tudott. Végül úgy oldották meg, hogy kötelet erősítettek a derekáre, és egy csónakból vontatták. Ám utána csak megtanult úszni.
Már a hatvanas években hatalmas közönségkedvenc volt. Bármelyik színpadon megjelent – egyből felcsendült a közönség oldaláról az üdvözlő

taps. És minden korosztály kedvence volt annak idején. Fiatal, idősé egyaránt.
Volt a József Attila Színház tagja  egészen 1982-ig. Utána pedig a Vidám Színpad művészeti igazgatója és rendezője lett. 2003-tól a Nemzeti Színház művésze.

Hatalmas alakítások vannak a háta mögött színpadon, filmen, tévéjátékokban, és kabaréjelenetekben egyaránt.
Rengeteget szinkronizált, óriási közönségkedvenc, ha csak megjelenik a színpadon – már azzal mosolyt fakaszt az arcokra.
Felesége volt Törőcsik Mari, jelenleg is felesége Voith Ági, bár évtizedek óta külön élnek, képtelenek elválni egymástól. Mindkettejüknek élettársa van.
Közös gyermekük Ádám, általa unokájuk van.

 

Fotó: Youtube, Készítette: Stekovics Gáspár – https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/30740479_10209360360766152_7801548148878344192_n.jpg?_nc_cat=0&oh=0d08a96caa66de607ce9cbeec8ce596d&oe=5B5593B1, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=68796155

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük