Ha láttad az Üvegtigrist, akkor biztos ismered Jászai-díjas művészünket

Hajdúnánáson született 1960. július 11-én, Jászai-díjas, Érdemes, és Kiváló művész. Hajdúnánáson járt általános iskolába,  és Csuja Imrét első színházi élménye is Nánáshoz köti. 

 

Lottósorsolás volt a helyi Kultúrházban, és a sors úgy hozta, hogy a negyedik számot ő húzhatta ki, ez a 60-as volt, pont a születési éve.  Hatalmas élmény volt számára fellépni a színpadra, már csak azért is, mert a lottósorsolás alkalmával fővárosi színészek is felléptek, köztük Hofi Géza. Nagy megtiszteltetésnek vette, hogy utána mehetett – ha csak egy lottószám kihúzásának erejéig is – a színpadra.

Aztán később, gimnazistaként volt Debrecen a Csokonai Színházban, a Vihart nézték meg.
Verset mondani már kisiskolás korától szeret, nagyon hamar megtanult olvasni, hisz még csak  4 éves múlt, amikor ismerte a betűket.

1984-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, osztályvezető tanára Simon Zsuzsa volt. Osztálytársai között volt Schlanger András, Varjú Olga. A diploma után vidékre szerződött, és több színház után majd csak 2004-ben került a fővárosba, az Örkény Színházhoz. Nem ismert róla, de legjobban Shakespeare, és a görök klasszikusokat kedveli. Költészetben pedig Ady áll hozzá legközelebb.

Sokat foglalkoztatott filmszínész, a periférián élő kisember szerepe jellemző alkatára és több mint 800 szinkronszerep van a háta mögött. Nem véletlen, különlegesen jellegzetes, egyedi a hangszíne.
Személyes tragédiája, hogy 19 éve elvesztett kamaszkor végét megélő fiát. Bár észrevették, hogy gond van vele, és beutaltatták a pszichiátriára is, a 18 éves fiú “ezt már nem várta meg”, öngyilkos lett.
És szinte hihetetlen, de másik fiát is elvesztette…
Gyerekeiről 1998-ban így mesélt: Másik kedvtelésem, az életem a családom. Imádatom tárgyai az én három, különböző egyéniségű orgonasípom. Gergő, a legidősebb tizenhárom, Fanny tizenegy, Bence nyolcéves.

Csuja Imre

Néha hatalmas viharok dúlnak közöttük. Főleg Fanny és Bence párbajoznak, de amikor fegyverszünetet kötnek a két kis ördög angyallá változik. Amennyire fárasztó tud lenni a gyerekzsivaj, annyira üdítő is. Ők energizálnak engem. Értük jó hazamenni. (Rózsa Katalin)

Fotó: Örkényszínház.hu, Jegy.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük