Ő lett minden idők egyik legnagyobb színésznője – itt még csak 21 éves.

Látszatra habos életúttal, a valóságban pedig sok tragikummal…

Ha másra nem emlékszel tőle ezt a dalt biztos hallottad az előadásában: Jaj de jó  a habos sütemény… Magyarlónán született 1911. március 12-én született, és Budapesten hunyt el hatvan évesen. Kossuth-, Jászai-díjas, Érdemes, és Kiváló Művész.

Születése után nagynénjéék fogadták örökbe, ők nevelték féltő szeretettel. Így aztán ha csak kérdezték – ő mindig Zágont emlegette szülőhelyének.
Eredetileg zongoraművésznő szeretett volna lenni, de aztán már igen korán a színészet felé kezdett kacsingatni.

Ufferini

 

 

Egyik legnagyobb valaha élt színésznőnk lett ő,  hatalmas komika, és még csodálatosabb tragika  egy személyben.

1926-ban már színpadon állt, először Kolozsvárott, majd Miskolcon, az évtized végétől pedig Szegeden játszott.  Eleinte szubrett és komikai szerepeket bíztak rá, hisz csodálatos, egyéni tánc- és énektudással is rendelkezett.

 

 

21 éves korában férjhez ment Alfred Ufferinihez, az olasz cirkuszos dinasztia neves bűvészéhez. A cirkuszosok befogadják – ám kikötik, hogy onnantól velük kell járnia a világot, és színésznő helyett az ő szakmájukat gyakorolja majd. Az esküvőt Zágonban tartották, szinte az egész falu ott volt.

Kiss Manyi hamar rájött, hogy szerelem ide, vagy oda – ő a cirkuszt jobban szereti, mint Alfredet… Egy ideig még artista férjével  lépett fel, de aztán úgy döntött, hogy ő  nem valamiféle

Károlyi

segítő díszlet. Hozzájárult ehhez az is, hogy az Ufferini cirkuszt meghívták Amerikába, s tudta hogyha velük tart, akkor színészi karrierjétől véglegesen búcsúzhat.Visszatért Pestre, és egy kis kitérővel a Király Színházban folytatta. 1938-ban már az Operettszínházban volt, majd következett a Magyar Színház, a Vidám- és a Vígszínház. Ekkor már ő  Pest egyik legkedveltebb színésznője.  És megérkezett közben a mindent elsöprő nagy szerelem is 1940ben, egy Károlyi fiú (igen, annak a grófnak a fia) személyében. Hatalmas szerelem volt mindkét részről, csak hát a grófi mama nem akart  8 évvel idősebb asszonyt, ráadásul színésznőt csemetéjének, a házasságot nem engedélyezte. Sokáig nem szakadt meg kapcsolatuk, leveleztek – majd a a férfi megnősült.

Bakonyi Jánossal, Nyúl úrral…

A színésznő leveleit haláláig megőrizte.

 

Jött a háború, úgy próbálta átvészelni, hogy bevonult a bolondokházába, nem teljes sikerrel.
A háború alatt a Donnál katonáknak énekel. Itt ismerkedik meg egy jóképű katonatiszttel Bakonyi Jánossal, aki a színészek biztonságára vigyáz.

 

Rövid szerelemnek indul, ám a háború után megjelenik nála a férfi.  Ha kiderül, hogy ki ő – Kiss Manyi lemondhatott volna a színházról végletesen. Így hát azt mondták, hogy ő egy mindenes, sofőr, kertész, szolga egy személyben – úgy hívják: Nyúl úr.
Mivel  a fronton katonáknak énekelt, ezért a háború után sokáig nem foglalkoztatták. Ez túlságosan nem foglalkoztatta, mert ott volt neki Bakonyi.

Ekkor már egyik unokaöccsét, Lajost magához vette és taníttatta. Valójában senki – nem családhoz tartozó- sem sejtette mi van a két  között, pedig nagy társasági élet folyt náluk.
Mindketten bolondos, aranyos kedves emberek voltak, a család úgy gondolta hogy teljesen összeillenek. Egy idő után azonban nyilvánvalóvá vált, hogy bajok vannak. Nyúl úr szórta a pénzt, amit bizony nem volt könnyű megkeresni.
Jöttek a veszekedések, viták, cirkuszok – egy idő után  Kiss Manyi az italhoz menekült, ennek hatására később  beteg lett, rákos…

1954-ben viszont szerencsére a Madách Színház szerződhette, és nemcsak hogy szerződtette, de végre engedte, hogy előtérbe kerüljön drámai tehetsége. Aki látta annak idején – akárcsak felvételről is – a Kurázsi mamában, annak még most is megborzong a háta az emlékektől. Ebben a szerepben máig ő az etalon.
Innentől aztán tragikaként is megtalálták a szerepek – filmen, színházban egyaránt…Minden alakításában hiteles volt. Bár komikaként rengeteget foglalkoztatták, a tragikaként a nézők ugyanúgy elfogadták, követték… – ehhez pedig hatalmas tehetség kell.

Kiss Manyi – eredetileg Kiss Margit –  kétség kívül az egyik legnagyobb, és legsokoldalúbb színésznőnk volt.
Saját maga színészetéről így vallott: “Hogy hogy elemzek, készülök egy szerepre? ,Sehogyse.  Én csak megkapom a szerepet, a darabot, s máris érzem, mint kell viselkednem … Csak úgy jön nekem az egész, próbálunk, elérkezik a premier, és én örülök, ha sikerült.. ”
Zseni volt…
A Filmhíradók Online felvételén, mely a fronton készült 1943. karácsonyán Kiss Manyi is feltűnik az ünneplő katonák között…

Fotó: szinhaziintezet.hu/, Tolnai Világlapja, Film- Színház-Muzsika, nlc

loading…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük