Miért pont szeptemberben kezdődik az iskola?

Elvégre kezdődhetne januárban, vagy akár áprilisban is. Nem?

Régen, amíg nem volt iskolakötelezettség, addig a gyerekek elvileg egész évben iskolába jártak.
Ami persze nem igaz, hisz ott az “elvileg” szó. Ha mentek mentek, ha nem, akkor sem történt semmi. Senki sem volt kötelezhető arra, hogy tanulással töltse drága idejét.
Falusi iskolákban még problémásabb volt a helyzet, hisz ott figyelembe kellett venni azt is, hogy mikor vannak a legfontosabb munkák a földeken. Így fordulhatott elő, hogy a kis iskolákban tavasszal, és ősszel nem volt tanítás.
Így maradt a nyár, és a tél.
A tél az egész jó időszak tanulás szempontjából, sok minden mást nem lehet csinálni, úgyhogy ez az időszak az iskolai ténykedésre a mai napig megmaradt.

Viszont ott volt a nyár, amikor se diáknak, se tanárnak nem volt nagy hangulata bent ülni a tanterembe, és az agy csiszolásával foglalkozni. Lazábban ment az oktatás, a tanárok nem voltak olyan szigorúak, a gyerkőcök meg ott lógtak, ahol tudtak.
Az általános tankötelezettség bevezetésével idővel az év felét jelölték ki oktatásra.
Így kellett keresni egy olyan időszakot, amit egybefüggő pihenésre lehetett kiadni, és mivel a nyár amúgy sem hoz látványos eredményeket, ezért kézenfekvő lett a nyári időszak szünetté varázslása.
És hogy miért szeptember?
Ekkor általánosságban már az időjárás kezd ősziesre fordulni, így érhető, hogy a nagy szusszanás után ez az az időpont, ami a legalkalmasabb a padba ülésre…
Így van ez már nagyjából 150 éve…
Fotó: Fortepan/Berkó Pál

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük