Orion, Kékes, Munkácsy, Videoton Color Star – Nektek melyik volt?

Az első magyar televíziós készülék a kézzel gyártott Orion AT501-es, amely “összesen” 17 colos képátlóval rendelkezett. Viszont 35 kilót nyomott. Az akkori televíziók képcsövei még nem voltak robbanásbiztosak. Ezért egy vastag plexilap borította a képcsövet, így próbálták a készülékeket biztonságosabbá tenni. 

 

A Kékes tv már  tömeggyártásban készült, az ára egy picivel elérhetőbb volt, de ekkor  – hatvanas évek elején – még mindig luxuscikknek számított. Ő már farostlemez kasznis volt, képcsöve  nagyobb, de még óriási súlyú úgyszintén. Viszont a legtöbb még 20 év múlva is működőképes volt.
Az első televízióknak – melyek még korábban megjelentek hazánkban, mint a rendszeres televízió adások –  nem volt csatorna memóriája. “Tekerővel” kellett megkeresni a frekvenciát. De ez valójában nem volt hatalmas probléma, mert  egyetlen magyar adás volt, s jó ideig az az egyetlen is maradt.

Érdekesség még, hogy az elején említett Orion készülék burkolata még valódi diófából készült, ami ma már elképzelhetetlen, így, ennyi idő után is időtálló, impozáns, különleges látvány.

Az emberek úgy próbálták bővíteni csatornáikat, hogy a nyugati határ szélen lévők ráhangoltatták készülékeiket az osztrák adóra, és így tovább, mindenki a közeli külföldi adókra. Legrosszabbul a román határ mellett élők jártak, bár sok nyugati film is szerepelt a RTV palettáján, rengeteg propaganda anyagot is tartalmaztak a műsorok.
1953-ban kezdődtek meg a kísérleti adások, ekkor még egy átlagember havi fizetésének 10-15-szörösét is elkérték egy készülékért.

De a későbbiekben is jó félévig kellett minden fillért, de tényleg minden fillért letéve egy készülék vásárláshoz.

Ennek ellenére már ebben az évben eladtak belőle 600 darabot…

A hetvenes évek elején megjelentek a színes tv-k, ez időben ugyanannyit kellett értük fizetni, mint egy korabeli Trabant gépkocsiért. 
Legtöbben csak részletre engedhették meg maguknak.Ő volt a VIDEOTON ColorStar

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük