A gyerekek közt Russ Évike, akiből később híres színésznő lesz.

A képen a későbbi Érdemes, és Kiváló művész, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, eredeti nevén Russ Éva látható, Ruttkai Ottó, és Ruttkai Iván testvére. 

Ruttkai Éva 1927-ben született Erzsébetvárosban, édesapja Russ Márk Miklós, édesanyja Podrabski Emma volt. Későbbi nevét Lakner bácsitól kapta, akinek Gyermekszínházában oszlopos tag volt. Hároméves korában szerepelt először ezen a gyermekszínpadon, egyetlen mondatos szerepéve, mely annyit tett: Parancsolj velem, Tündérkirálynő! Olyan színész tanította, mint Makaí Margit, és gyermekként együtt játszhatott Darvas Lilivel, Somlay Artúrral. Hevesi Sándor rendező bátorítására lett belőle színésznő, aki azt mondta neki: Kislány, ha nem bízod el magad, akkor belőled nagyon jó színésznő lesz… És igaza volt, igaza lett.

1944-ben Eőry Kató bujtatja édesanyjával együtt a deportálás elől, később a színésznő lányának iratait használva menekülhet tovább.
1945-ben egy szavalat erejéig fellépett a Zeneakadémián, ekkor figyelt fel rá az akkori Vígszínház igazgatója, Jób Dániel – és szerződést ajánlott neki.
Néhány hónap múlva Molnár Ferenc egyik vígjátékának főszerepét játszotta, Tolnay Klári szerepébe kellett beugrania, mert az akkor már híres színésznő beteg lett. 1948-tól három éven keresztül már a Nemzeti Színházban játszott, itt olyan hatalmas színészekkel játszhatott, mint Bajor Gizi, Somlay Artúr, Rátkai Márton, Olthy Magda, Ladomerszky Margit. Itt találkozott össze későbbi férjével, Gábor Miklóssal, akivel összeházasodtak, és néhány év múlva megszületett kislányuk, Júlia.

1951-ben Ruttkai Éva ismét a Vígszínházba szerződött, és haláláig tagja is lett. Jobbnál jobb szerepekben kápráztatta el a közönséget.

A hatvanas években együtt élt Latinovits Zoltánnal, tomboló szerelem volt csúcsokkal, mélypontokkal tarkítva. Latinovits haláláig baráti kapcsolatot ápoltak.
A nyolcvanas évek közepén 1986-ban halt meg súlyos, gyógyíthatatlan betegség következtében.
A fotón pedig az alsó sorban látható, kicsit hátrébb, félrefordított kopival. Simán felismerhető.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük