Itt még barna, göndrör, égő szemű kisgyermek – Jávor Pál vette a szárnyai alá

Kispesten született 1921. május 26-án, és Budapesten hunyt el 2013-ban, egy nappal születésnapja után. Jászai Mari – díjas, Érdemes, és Kiváló művész volt.

 

A Szegfű utcai elemi iskolában tanult, már ekkor is diákszínészként ténykedett. Még csak 13 éves volt, amikor a református templom kertjében színjátszó csoportjában fellépett. Várkonyi Zoltán fedezte fel 16 évesen, és már ekkor ígéretet tett neki, hogy szerződtetni fogja, ha módja lesz rá.

De aztán jött a háború, Bárdy György bevonult, és a Don-kanyarban meg is sérült. Felépülése után megkereste Várkonyi Zoltán, aki betartotta ígéretét.

A Makrancos hölgyben kezdte, partnere Jávor Pál volt.  Jávor a szárnyai alá vette, lényegében nála lakott.  Ez nagy szó volt, mert amúgy senkivel sem barátkozott, látott a fiatal színészben valamit…

Később a Magyar Színház, Művész Színház, a Vígszínház, majd a Vidám Színpad következett. Madách, Nemzeti…  Onnan viszont eltávolították a szocialista erkölcs megsértése miatt. Ekkoriban sok színészről felröppent az a hír, hogy orgiákat tartottak. Az ő esetében nem teljesen alaptalan volt a vád.

Így 3 évet erdészként dolgozott 1962-ig.  Aztán a Katona, majd a Víg következett.

Rendkívül sokoldalú színész volt, kiváló külső adottságokkal, markáns arcvonással, amely karakter szerepekre is alkalmassá tette, de ugyanúgy meg tudta formálni a szerelmes férfit is.
Humorban is otthon volt. Nagyon sok kabaréjelenet őrzi karakterét.

Soha nem ivott, az éjszakai életet kerülte, viszont szivarozott, majd pipázott. Ez hangján is érezhető volt. De nagyon-nagyon rossz híre volt. Mondjuk, ezt nem tudom hogy tudta elintézni az éjszakai élet kerülése mellett.

 

Mindenesetre rengeteg nőt elcsábított. Mikor első felesége hozzáment, nem is merte megmondani először a színházban, mert a társulat tagjai ellenezték volna a kapcsolatot. Pont Bárdy György nőcsábász volta miatt. Mikor Dayka Margit megtudta, hogy Bárdy Margit (Németországban csinált karriert, nagyon híres jelmeztervező volt, neki köszönhetjük az Orion űrhajó jelmezeit) hozzáment, csak annyit mondott: Ez borzasztó.

Később az asszony azt nyilatkozta, hogy idősebb fejjel már biztos nem tette volna meg ezt a lépést. De fiatal volt, tapasztalatlan, és rettenetesen szerelmes.

 

 

Második házasságára a színész viszont már megszelídült. Kislánya is született, akit szerencsére felnevelhetett. Születése után pár évvel ez volt nagy vágya, hogy lássa felnőni. Ez megadatott neki.

Örökös tagja volt  a Halhatatlanok Társulatának, megkapta a Magyar Köztársaság Zászlórendjét, a Magyar Köztársaság Érdemrend középkeresztét, a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét a csillaggal…
Rengeteg film, és tv-film őrzi emlékét, és talán még néhány színházi felvétel is fellelhető…
Fotó: Borsonline, Vigszinhaz, MAFAB, Film-Színház-Muzsika

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük