Pletykák áldozata lett – elhagyta az országot…

Egyik legnagyobb színésznőnk volt…
A pletyka hazug volt, de a “karaktergyilkosság” megtörtént – és vége lett a karrierjének…

Egyetlen ember állt ki mellette…
Jó magyar szokás szerint hagytuk, hagyták – nyilván valamilyen irigységből – hogy a nyilvánvaló pletyka tönkre tegye…
1958-ban egy kis egyszobás garzonlakásban élt a legfelső szinten.  Ekkor forgatta hetedik filmjét, a Csempészek női főszerepét játszotta.
Ekkoriban ő volt a legismertebb magyar filmszínésznő. Előtte  a Petőfi Színházban játszott Illés Endre és Vas István verses drámájának, a Trisztánnak a női főszerepét.

 

 

De közelebb érezte magához a filmszerepeket. Jobban érezte ezáltal az alkotás örömét.
Édesanyjával élt hosszú ideig a kis garzonban, aztán Badacsonyba “költöztek” át, mivel ott forgatták a Ház a sziklák alatt c. filmet.

 

Furcsa belegondolni – Magyarország akkori első számú filmszínésznője akkor látta édesanyjával együtt a Balatont…
Édesanyja ott volt végig, ott lakott vele, és  még a forgatásokra is elment.
Egyetlen vágya volt ekkoriban – dolgozni minél többet…
Bara Margit, az ötvenes-hatvanas évek egyik legismertebb színésznője  sikerei csúcsán volt a hatvanas években, hisz ekkor játszott a Pacsirtában, a Katonazenében,Szegény gazdagokban…

 

 

 

Így volt ez mindaddig, amíg egy pletyka – pontosan senki nem tudja ki indította – , és egy valóságos rágalomhadjárat nem tett róla, hogy vége legyen karrierjének.

Onódy Lajos ellen, aki akkoriban az Éttermi és Büfé Vállalat igazgatója volt – a rendőrség nyomozott csalás és sikkasztás miatt.
Ellenben ennek így utólag nézve a dolgot valószínűleg politikai okai is voltak.
Bár a hivatalos papírokon nincs nyoma annak, hogy a vendéglátó egységekben orgiák, nagy mulatozások folytak volna, ennek ellenére a városban felröppent az a pletyka, hogy ezeknek részese volt Bara Margit is.
Később kiderült, hogy Onódy, az igazgató – és a színésznő nem is ismerték egymást, és a pletykát maga a vállalat igazgató is valótlannak nevezte.

Ezzel viszont mai szóval élve – a karaktergyilkosság megtörtént, Bara Margit tehetsége már nem sokat számított, lényegében  kiszorították a pályáról, méltatlan, apró feladatokat kapott, amiből aztán elege lett, és 1977-ben otthagyta a pályát.
Érdekesség, hogy pályatársai közül csak egyetlen ember állt ki mellette, mégpedig Szirtes Ádám  – aki még a pártbizottságra is elment miatta, és otthagyva pártkönyvét kilépett a pártból – tiltakozásul a miatt, amit a színésznővel műveltek.

Bara Margit Éva néven született Kolozsvárott 1928. június 21-én, és Budapesten halt meg 2016. október 25-én. Kossuth-díjas, Balázs Béla díjas, Magyar Érdemrend tisztikeresztje, Budapest díszpolgára is volt.  Eredeti családi nevük Barra, hisz székely származásúak, de már édesapja egyszerűsíttette nevüket.

Színi iskolába szülővárosában járt, majd mivel az iskola átköltözött – otthagyta tanulmányait, és a Magyar Színház színésze lett.  Gyerekkorában balerinának készült, de testi adottságai miatt nem lett alkalmas erre a pályára.

Színésznőnek viszont csodálatos volt… Sajnos nem tudtuk megbecsülni, mint annyi tehetségünket…

Férjével, Gyarmati Dezsővel egy ideig Kolumbiában éltek, hisz ott volt vízilabda szövetségi kapitány. Közös gyermekük is született – Terézia Eszter. Unokája pedig  Európa bajnoki ezüst érmes úszó, Szilágyi Liliána.

Fotó: Pinterest.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.