14 év múlva a Ki Mit Tud? két kategóriájának is a győztese lesz

   

1953. augusztus 15-én született népszerű magyar énekesnő, a Ki Mit Tud-on tűnt fel 1972-ben.

Tardos éter írta annak idején Rocklexikonjában: “Jó énekhang, formás fizikum, bájos arc, remek mozgás és némi szerencse” Ime a karrier öt ujja, amely hiánytalanul megtalálható az 1953. augusztus 15-én született énekesnő esetében…”   Szűcs Judith (Szűcs Judit) az
1972-es Ki Mit Tud két kategóriájának is nyertese volt.

Nem készült róla sok gyermekkori fotó, nem volt divat náluk a fényképezés, csak alkalom szülte képei vannak gyermekkoráról.
A Budapesthez tartozó Sashalmon nőtt fel, édesapja cipészmester volt, édesanyja takarítónő – nem voltak túl jól eleresztve anyagilag.
Volt kitől örökölnie muzikalitását, édesapja mandolinozott a helyi postás zenekarban, és a szólóénekes is ő volt. A fellépésekre is elkísérték, otthon sokszor énekeltek közösen. Egy fellépés alkalmával aztán – nagyjából 7 éves lehetett – csak úgy simán, spontán, homokoz vödörrel a kezében kiállt a színpadra és elénekelte a pancsoló kislányt. Innentől ő is benne volt a műsorban, és legtöbbször ő vitte el a “pálmát”. Öten voltak testvérek, úgyhogy minden fillérre szükség volt.

Ének-zene tagozatú általánosba járt, az újpesti Táncsicsba.
Először sima általánosba íratták, aztán megtudta, hogy van olyan is, hogy zenei általános. Megkérte szüleit, írassák át. Sikerült. Tanult közben zongorázni, énekelni, s így értelemszerűen megtanult kottát olvasni is.

Énekkarával – ő szólót énekelt – megnyerték az Éneklő Ifjúság versenyt, így két hétig Csillebércen nyaralhatott.  Ő maga fodrásznak tanult, bár 4,6 volt nyolcadikban az átlaga. Csodálkoztak is sokan, hogy miért, de hát öten voltak testvérek, kellett minden fillér. És azt tudta, hogy fodrászként pótolni tud a családi költségvetésbe.  de aztán jött a Ki Mit Tud. És onnantól már a fodrászat szóba sem került…

Énekelt is a Fodrász Egyesület Tavasz 67′ nevű kórusában,  aztán 1969-ben, a fotó elkészülte után egy évvel.   Aztán indult az 1972-es Ki Mit Tud-on, és ott volt a Beatricében is, ami – hihetetlen – de eleinte női popegyüttes volt.
Az együttesben nem énekelt, hanem zongorázott.
Aztán jöttek a diszkóslágerek, ő volt a hetvenes évek magyar diszkókirálynője.

1977-ben aztán a Metronóm fesztiválon harmadik lett a Táncolj még c. számával.
A Hungaroton szerződtette, és egy év múlva már meg is jelent első nagylemeze.  Az album platinalemez lett, jött a Televízió, ott egy showműsor, megszerette a közönség.

Igazi sikereit a hetvenes évek végén és a nyolcvanas évek elején aratta. Vízumprobléma miatt nem tudott Nyugat felé kitörni.

Később az osztrákoktól is érdeklődtek utána, de a Hungaroton túl sok pénzt kért a szerződést, így aztán maradt Magyarországon.
Különleges, egzotikus szépségű arca, hangja,  és temperamentuma miatt sokak kedvence a mai napig.
Bátyja, Szűcs Antal Gábor a Skorpió együttes balkezes gitárosa volt.

Fotó: Pinterest, Starity.hu, Ifjúsági Magazin 1976. február 1. Forrás: Wikipédia, Szabad Föld, IM

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük