Köszönet a boldog évekért…!

Vámosi János – Wéber Jánosként született Bicskén, 1925-ben, és 72 éves korában Budapesten halt meg. Feleségével a magyar tánczene korszak jelentős egyéniségei voltak.

Szaxofonozni tanult, majd később munka mellett járt zeneiskolába, ahol hangképzést és szolfézst hallgatott. 1948-tól volt működési engedélye. 25 éves korában ismerte meg későbbi feleségét, akivel 44 éven keresztül  házasok voltak. Ez idő alatt együtt énekeltek, egyfajta közös stílust kialakítva. Dallamos slágereikkel, szimpatikus egyéniségükkel belopták magukat a nézők-hallgatók szívébe. Első hanglemezükre 25 évet kellet várni, viszont szinte azonnal gyémántlemez lett.
1994-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjét.
Felesége Záray Márta Tatabányán született 1926. augusztus 28-án, és Budapesten halt meg 2001 tavaszán.  Édesapja bányász volt. A háború után színészképzőt végzett, majd 1950-ben kezdett az EMKE-ben énekelni, itt találkozott  leendő férjével, Vámosi Jánossal.

Még személyesen meg sem ismerte, már akkor nagyon megtetszett neki a férfi, és magában eldöntötte, hogy ha törik, ha szakad, ő a felessége lesz…
3 év múlva összeházasodtak.
Eleinte nem énekeltek együtt, de mindig ugyanabban a műsorban szerepeltek, csak külön-külön.

Aztán  Szepesi György tanácsára próbálták meg az együtt szereplést, és mivel a közönségnek nagyon is tetszett az ötlet, ezután már mind többször léptek fel közösen.
Együtt élték le életüket, mégpedig úgy, hogy semmi pletykát nem lehetett róluk hallani. Nem volt szükség rá, hogy felfújjanak dolgokat, és mindent először az újságíróknak újságoljanak el. Abban az időben még ahhoz, hogy valaki úgynevezett sztár lehessen, le kellett tenni valamit érdemben is az asztalra.

 

Ők pedig letettek.
Egész életükben a közönségért éltek.
Olyan szeretettel fordultak feléjük, hogy hallgatóik úgy érezték, minden csak értük történik.
Nem csoda, ha a közönség is imádta őket.
Nevük idővel összeforrt, már külön-külön nem igazán tudták elképzelni őket.
Emlékükre keresztlányuk létrehozta a Záray Márta – Vámosi János Kulturális és Művészeti Alapítványt.
Otthonukban emlékszobát tekinthet meg volt közönségük.
Nevükkel díjat is alapítottak azoknak, akik ugyanúgy a közönségért vannak, mint ahogy ők voltak.

Fotó: Femina, Pinterest, Fortepan.hu/Urbán Tamás, Youtube, Slágermúzeum

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.