Híres, nagy színésznőnk gyönyörű szemei…

Állandóan izgő-mozgó, hatalmas energiával rendelkező, hatalmas egyéniség…
1943. január 26-án született Budapesten. Rengeteg filmben, és színdarabban játszott. Kossuth-díjas, Jászai Mari díjas, Kiváló- és Érdemes művész, 1996-ban pedig megkapta A Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét.
Még alig volt 10 éves, amikor 1953-ban  elkapta a járványos gyermekbénulást, de szerencsénkre – felépült belőle. Eredeti végzettsége: balettművész, 1960-ban végzett az Állami Balettintézetben, és három évig az akkoriban világhírű Pécsi Balettben lépett fel.
Aztán úgy döntött, hogy mégis a színművészet az ő élete, ezért 1964-ben jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol azonnal felvételt is nyert, Simon Zsuzsa, a neves színészpedagógus  lett az osztályvezető tanára.
Együtt végzett Császár Angelával, Harsányi Gáborral, Szendrő Ivánnal, Szombathy Gyulával és Várhegyi Terézzel.Kevesen tudják róla, hogy fiatal színésznőként kétszer akarták megölni. Az egyik eset még a főiskolán történt. Szakítás volt a dologban. A srác azonban nem tudta feldolgozni, másnap lehívta az alagsorba – állítólag beszélgetni akart.  Ő nem gondolt semmi rosszra, lement. A fiú körbenézett, majd elkezdte fojtogatni a Esztergályos Cecíliát. Az volt a szerencse, hogy közbelépett a fűtő…

 

Néhány évvel később egy előadás után ment hazafele éjszaka. Valahogy érezte, hogy követik. Ahogy a kapuhoz közeledett gyorsított, ekkor bukkant elő a férfi, rohant felé. A színésznő befordult gyorsan a kapun, és már ment is volna a lépcső fele, de odaért pont a férfi és egy rugós bicskát pattintott ki. Hatalmasat sikított, és felrohant a lépcsőn, és nem a kulccsal bajlódott, hanem csengetett, és közben hangosan ordított, hogy: apuuuuuuu! – ekkor a férfi elszaladt….
Főiskola után a Tháliához szerződött, Kazimir Károly rendező-igazgató kezei alatt kezdte pályáját, aki nagy hatással volt rá.
Volt a Nemzeti Színház, a Veszprémi Petőfi Színház tagja,  majd 2005. után a József Attilában, később az Újszínházban játszott.

Az Elveszett paradicsom /1962/ forgatása alatt terhes volt, ám sajnos elkapta a rubeolát, emiatt meg kellett szakítani terhességét.
Pár nap múlva folytatták  a forgatást, a felvételeken  látszik – hogy hirtelen fogyott pár kilót.
Sajnos nem lehetett többet gyermeke.

Olyan filmekben szerepelt, mint az Álmodozások kora, Régi idők focija, A Pendragon legenda.Rengeteg tévéfilmben is játszott, és sorozatokban is, mint a Princ, a katona, Bors, Nyolc évszak…

Legismertebb tévés szerepe mégis a Família Kft  Szép Károlyné,
Ágica figurája.
Bátyja Esztergályos Károly – Balázs Béla-díjas filmrendező.  Esztergályos Cecília 77 éves.

Fotó: Készítette: Lipták Péter – http://korutiszinhaz.hu/content/tarsulat_esztergalyos_l.jpg, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=65788661

Forrás: Wikipedia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük