Halhatatlan “Szabó család” – régen fél Magyarország hallgatta – videóval

Volt egy sorozat a Rádióban, amit az idősebb korosztály szinte egy az egyben hallgatott. Ez volt az első “teleregény”, vagy inkább audioregény – és minden héten ott ültek a rádió mellett, s hallgatták nagy izgalommal – mi történik már megint Pesten, Bandi épp megoldotta-e már a problémás ügyét, a doktornőnek milyen újabb problémái vannak, Szabó néni épp min zsörtölődik, és Szabó bácsit a főszereplő halála után ugyan ki alakítja majd.

Tudták, hogy színészek a szereplők, mégis úgy várták a következő részeket, mintha a valóság zajlana előttük.

Volt mit megbeszélni másnap a munkahelyen, vagy kitárgyalni a szomszédasszonnyal.

Lettek kedvencek a sorozatban, meg pótunokák, akikért izgulhattak. Egy emberrel biztosan mindenki azonosult, az pedig Gobbi Hilda szerepe, Szabó néni volt. Egyszerűen őt nem lehetett más hangján elképzelni.

Nem is csoda, hogy halála után a sorozat összeomlott, nem volt értelme tovább folytatni. Egy ideig még “elevickélt”, de már igazi hallgatósága nem volt…

1959. június 30-án elindult egy – eredetileg rövidre tervezett – hangjáték sorozat a Magyar Rádióban: A Szabó család címmel. A műsor adásai kedd este 18 órakor voltak hallhatók, az ismétlését pedig szerda délelőtt adták le.

Mint fentebb írtam – eredetileg csak néhány részt terveztek belőle, alapvetően bűnügyi sorozatnak indult, a kor problémáit feldolgozandó. Még közeli 1956, valakinek ki kell mondani, ki a jó, és ki a rossz. A 2007. május 21-i, 2500. adás volt az utolsó a széria történetében. Ekkorra már népszerűsége is erősen lecsökkent, a szereplők többszörösen lecserélődtek, és már majd húsz éve meghalt Szabó néni, a család igazi központja. Halála után a sorozat valójában mind jobban elvesztette népszerűségét.

A leghallgatottabb a sorozat a hatvanas években volt, nem véletlen, ekkor még sok családnak nem volt televíziója. Egy ekkoriban végzett közvélemény kutatás szerint a megkérdezettek majdnem fele minden alkalommal hallgatta az adást, és több mint 30 százaléka pedig alkalmanként, amikor ideje volt.

Az első adást még Liska Dénes, a másodikat pedig Baróti Géza írta, majd Forgács István, Bozó László, Erőss Ágota, Kopányi György, Baróti Szabolcs vette át a stafétabotot, az utóbbi időben már Liska Dénes segédletével.

Hatalmas neveket nyertek meg a szerepekre, de az első 100 részig nem hozták nyilvánosságra a szereposztást. Szabó Ernő volt Szabó bácsi, később Rajz János vette át szerepét, Szabó nénit végig Gobbi Hilda játszotta. Szomszédjuk, Péteri úr –  Horváth Tivadar volt. Szerepelt még Benkő Gyula, Békés Itala, Benkő Péter, Szerencsi Éva, Lőte Attila, Zenthe Ferenc és sok-sok kiváló művész…
A Szabó család a pesti , angyalföldi nem létező Lapály utcában lakott, mégpedig a 28/b-ben. Ez a név az Apály, és a Dagály utcanév keresztezéséből adódott. Zuglóban ugyan van egy Lapály utca, de az teljesen más környék.
A hallgatók elég tetemes hányada ekkor még nem tudott különbséget tenni hangjáték és valóság között, így fordulhatott elő az, hogy az egyik szereplő, a Zenthe Ferenc által játszott Balla Tibor vízbe fulladását követően a hallgatók sokáig kérték számon a vizimentőkön hibájukat.

A kritika ugyan ostorozta a sorozatot, ám a közönség szerette, és nem sokat törődött vele, hogy szimplán ponyvának nevezték.A sorozat legkedveltebb szereplője Szabó néni volt, akit Gobbi Hilda keltett életre hitelesen. Átlagember szerepe volt –  egyrészt megnyilvánulásaival éltette a rendszert, másrészt pedig nagyban vallásgyakorló… Sokan magukra ismerhettek…
A felvételek hétfőn voltak, és sokszor a rendező csak a felvétel előtt pár órával kapta meg a anyagot. Így lehetett, hogy a szövegek – amennyire lehetett – aktuálisak voltak, bár a politika nem direktben volt jelen benne.
Itt-ott azonban jelen volt, még úgy is, hogy akár anyagi támogatást is kapott a műsor azért, hogy a szereplők elmondjanak akkor a nagypolitikának nagyon is fontos dolgokat, valamerre tereljék a hallgatók gondolkodását. Ilyen volt a NATO-csatlakozásról való szavazás előtti eset, amikor 400 ezer forintnyi összeggel vette rá a nagypolitika a műsor készítőit, hogy az “ügy” mellett tegyék le voksukat a szereplők.

A műsor záró részében Icus doktornő épp nyugdíjba készül, és búcsúmondata utal az egészségügyben akkor éppen zajló népszerűtlen átalakításra. Kimondta, hogy ő abban már nem akar részt venni.
A Szabó család volt az első szappanopera, ráadásul olyan, amin milliók fanyalogtak, és ugyanannyian követtek nyomon, tárgyalták ki történéseit, a szereplők pedig szinte családtagokká váltak. Így fordulhat elő, hogy a középgenerációtól felfele mai napig szeretettel emlékeznek rájuk…

És egy felvétel a Filmhiradok.online jóvoltából

Fotó: Fortepan – Szalay Zoltán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük