Miért pont virágkarnevál a debreceni? – videóval

Elvégre készülhetnének a kocsik gyümölcsből, vagy bármi másból is..

A történet nagyon régi időkre nyúlik vissza, mert igaz, hogy az első hivatalos karnevált 1966. augusztus 20-án rendezték meg, de az ötlet jóval régebbről, szintén Debrecenből származik. (no és persze tudni kell, hogy más országokban is rendeznek hasonló felvonulásokat)

Manapság része a karneválnak  a feldíszített biciklis vonulás is, ennek múltja egészen 1900-ra nyúlik vissza. Akkor döntött úgy a debreceni Kerékpáros Egyesület, hogy szeptemberben kerékpárversenyt rendez,  melyet egybeköt egy nagyszabású virág corso-val.

A  corsora aztán a  biciklisek   gyönyörű, virággal feldíszített járgányokkal érkeztek.
Néhány év múlva, pontosan 1905-ben a debreceniek úgy gondolták, hogy épp ideje 80 ezres városukban egy Mentő Egyesület megalapításának. Hisz addig egy betegség, vagy baleset kapcsán nehézségekbe ütközött gyorsan orvost keríteni.
Ha pedig lesz mentő egyesület, akkor kocsi is dukál hozzá. Úgyhogy a mentőautó megvásárlása érdekében egy kocsis virágfelvonulást szerveztek, ekkor még nem augusztusban, hanem a nyár elején, június 14-én.
A felvonulók lovaskocsik voltak, virággal feldíszítve vonultak fel, és a nézők is virágesővel üdvözölték őket.  A nézők  jegyet vehettek a Fő utcán zajló eseményre, és ezzel a jegyárral támogatták a mentő autó vételt.
Végül 1600 korona gyűlt össze, összesen 23 kocsi vonult fel, plusz a vásárolt mentőautó is.

Aztán jó pár év múlva, 1966. augusztus 20-án került sor újra a felvonulásra, akkor már gépjárműveket felöltöztetve.

Ekkor még minden virág élő volt, és lényegében minden formát virágból alakítottak ki. Így a huszadika előtti 1-2 nap teljes egészében, 0-24 óráig feszült munkával telt, alig pihentek a szervezők és kivitelezők.
Ünnep reggelén aztán már hajnalban elkezdődött a nézők harca a legjobb helyekért, kis székkel, sámlival érkeztek a helyszínre, hogy elfoglalják a szerintük legalkalmasabb pozíciót a felvonulás megtekintésére.
Mikor pedig vége lett a látványosságnak  legtöbben nem hazafelé vették az irányt, hanem ki a Nagyerdőre. Fagylalt árusok, Laci-pecsenyések, vattacukrosok, az Állatkert, a Vidámpark, csónakázó várta az ünneplő tömeget.
Mára már inkább száraz virágot használnak a kocsik díszítésére – ezzel kicsit a bája is elveszett a felvonulásnak.

Mára már a világ minden tájáról érkeznek vonulók, és bár hangulatában, ritmusában egy déli karneváltól messze áll, azért mégiscsak a miénk, és büszkék vagyunk rá…

A Filmhíradók.online videójának utolsó harmadában csodálkozhatunk rá milyen jópofa kocsikat díszítettek fel. Akkoriban még a teljes kocsi virágból volt elkészítve. Mára alig található rajtuk élő virág…. Csak nevében virágkarnevál. 

1972ben.FOtó: Fortepan/Urbán Tamás Magyar Nemzeti Levéltár

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük