Mi lehet ez a helyiség? Szoba, vagy konyha?

A Hol volt, hol nem volt csoportban kisebb vita alakult ki azon, hogy a fotón látható helyiség vajon mi lehet.
Sokan úgy gondolják, hogy a sparhelt csak és kizárólag a konyha része lehet.
Régen a parasztházaknak megvolt a megszokott rendje.
A nagyobb, normál méretű, 4 helyiségből álló házaknál volt két kémény, egyik oldalán egy helyiség, másik oldalán a másik. És természetesen ehhez két bejárat dukált.

A hátsó bejáraton ha beléptél, ott volt a konyha.

Jellegzetes berendezési módja volt. Nem a divat miatt, hanem egyszerűen ez volt az ésszerű.
A bejárati ajtó mellett közvetlenül ott volt az ajtó a hálószobára. Mögötte állt a sparhelt, régebben kemence, hisz itt volt a kémény kürtője. Mögötte beállítottak általában egy asztalt, hogy a megfőzött ételt, ha nem kellett tovább melegíteni, akkor le tudják tenni oda. De volt olyan is, hogy az a kis szakasz üres maradt.
A bejárattal szembeni rész a konyhaszekrényé volt, népiesen a kredencé. Oda volt minden olyan használati tárgy berakva, ami mindennapos volt. Az üveges résznél a két üveglap között pedig távol élő rokonok fotóját, vagy pedig szentképet tartottak. A kredenc melletti oldalfalon vagy a sezlonnal volt a helye, ami a déli szieszták nyugalmát biztosította, vagy pedig a vizeslócának, ami állt egy padból, rajta a ceglédi kannából. Vagy volt pohár rajta, vagy nem, ez változó, hisz a ceglédi kanna tetejéből az egész család ivott.
Mellette az étkezőasztal állt, körülötte székek, esetleg egy karospad. Ezt az asztalt használta az asszony tésztagyúrásra is. Körülötte pedig összegyűlhetett a család apraja-nagyja egy ebédre, vagy a komák egy kis beszélgetésre.
Közel a kijárathoz volt a tissztálkodóhely  a lavórral, lavórtartóval, fölötte egy hímzett fésűtartóval, tükörrel.
A kijárathoz közel, az ajtó mögött pedig ott volt a seprű, lapát, vödör helye.
Belépve a szobaajtón a szemközti falon volt általában az egyik ágy, ha volt másik, akkor baloldalt merőlegesen a másik.
Régen egy szobában nem sok bútor volt, általában a szekrény is vagy a pitvarban, vagy a tisztaszobában volt. Nem is igazán volt hely, mert az ajtó melletti részen kapott helyet a kemence, később pedig a sparhelt.
Ugyanis amikor megjelent a sparhelt sokan úgy gondolták, hogy megkönnyíti életüket, és több mindenre használható, egyszerűbben. Így aztán nekiestek a kemencéknek, és szétverték őket.

A fotón látható helyiség szoba, elrendezéséből adódóan elképzelhető, hogy egy egyhelyiséges tanyasi ház részlete. De mindenképp tanyasi épület, ahol nem követték a konvenciókat annyira, hisz nem kellett a már meglévő épületekhez alkalmazkodni, úgy mint egy faluban.

Fotó: Hol volt, hol nem volt/Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük