Az Egri csillagok forgatásáról néhány érdekesség – mindről hallottál már?

Ki ne emlékezne gyermekkorának egyik meghatározó élményére?

 

A két kis szereplőre, a gyermek   Bornemissza Gergő alakítójára –  Megyeri Tamásra, és a Vicuskát alakító   Füzesséry Erikára Várkonyi Zoltán  talált rájuk az apajpusztai iskolások között. 

A kezdőképre, ahogy fürdik a két gyermek a patakban, a tisztás melletti erdőben, ahol egymásnak örök hűséget fogadnak, a tömegjelenetekre, amikhez foghatót magyar filmben addig – és azóta se nagyon  láttunk.

Ráadásul ott voltak a kor legismertebb, legkedveltebb színészei.

Az Egri Csillagokat 1967. nyarán kezdte forgatni Várkonyi Zoltán.  A törökországi jeleneteket Bulgáriában vették fel – igencsak jó hangulatban…

De előtte megjelent egy felhívás 1968. január 1-én az Ifjúsági Magazinban, ami mai szemmel nézve is igencsak haladó szellemű volt : “Vajon ki a legalkalmasabb Dobó szerepére? S kiből válna igazi Bornemissza Gergely? Melyik színész vállalja Jumurdzsák hálátlan szerepét? Nos, szavazatoddal segítheted a rendezőt a választásban!

MONDD MEG, KI LEGYEN A FŐSZEREPLŐ!
A LEGJOBB JAVASLATOKAT
JUTALMAZZUK!…

A mű fürdőzős jelenetének felvételét, ahol Gergő és Vicuska együtt fürdik a patakban, el kellett halasztani, mivel a Vicuskát alakító kislány mumpszos lett.

A szélesvásznú mozi egy részét Pilisborosjenő határában forgatták, itt építették fel az egri vár mását, mely azóta mind rosszabb állapotban van, de a mai napig kedvelt turistacélpont.
A film producere Németh András volt.

Volt olyan is, amikor azért kellett leállítani a felvételt, mert a lovon épp várba érkező Benkő Péter, szerepe szerint Török Jancsi – leugorva lováról pont egy statisztába botlott, belőle meg kitört automatikusan a “bocs” elnézés kérés. Mi tagadás, a rendező nem igazán örült a jó illemnek… Ismételni kellett…

Egyes jeleneteknél, ahol a katonákat nagy távolságból filmezték, ott az embereket léggömbökkel helyettesítették.

Az ostrom felvételéhez felgyújtották az egyik torony tetejét, de az erős szél miatt az egy kicsit tovább égett, mint a tervezett volt.  Hogy megakadályozzák továbbterjedését, ezért a szomszédos díszletfalat lerombolták.
Addig is vették, filmezték  az égő várat, és a valóságban is rémült embereket, amíg nem kezdett életveszélyessé lenni a helyzet.
Így lett a felvételeken a vár pusztulása, és a szereplők félelme valóságos.
Egyébként a felvételek alatt két tűzoltóautó is készenlétben állt.

A falak melett nagy, 80 négyzetméteres ugrómedencék voltak, hogy a falról leeső katonák abba essenek.
Kész csoda, hogy a felvételek alatt csak kisebb sérülések voltak, egy kiskatona törte el a lábát, de ő sem a forgatáson, hanem mert épp fociztak.

Egy alkalommal a pilisborosjenői török táborban lévő tevék forgatás közben megszöktek. Hiába eredtek azonnal a nyomukba, az állatok ügyesebbek voltak.
Nem tudta a stáb  mit tegyen, ám pár óra múlva értesítést kaptak a csillaghegyi rendőrőrstől, hogy a tevék bevonulak a helyi strandra hűsölni.

 

Olyan melegben forgattak amúgy, hogy állandóan hordani kellett lajtkocsiban az ivóvizet, ráadásul a forgatáskor a kiskatonák nagy része sodronyingben volt.

A forró ólom és olvasztott szurok helyett jéggel összekevert szürkés, fekete anyagot öntöttek az aktuális török csapatok nyakába, ami kellemes hűsölést biztosított számukra.
A két fiatal férfi főszereplő – Kovács István és Benkő Péter – a forgatás nyarán több, mint húsz-húszezer rajongói levelet kapott. Nem kevés – manapság hol van ilyen?
A vár felépítésére  eredetileg Nadapon került volna sor, viszont az akkori honvédelmi miniszternek ez nem tetszett, hisz vadászterülete a közelben volt.
Így kerültek végül Pilisborosjenőre.

 

A  felvételek idején töménytelen mennyiségű ilyen-olyan ital fogyott. Nem csak a színészek, hanem a kiskatonák körében is lazább volt a helyzet.  A bulgáriai felvételek alatt pedig a színészek kedvvel koptatták a helyi kocsmák asztalait, és kóstolgatták a finom helyi borokat….

A tengerparti jelenetek egy részét a Balatonon forgatták .

A török seregeket a Magyar Néphadsereg ötezer sorkatonája alakította. Akik ott lehettek – máig emlegetik emlékeiket.

Az akkori csehszlovák helyzet miatt volt olyan kiskatona akit egyből Csehszlovákia felé irányítottak a forgatás végeztével.

Pár évvel a bemutató után felröppent a hír, hogy a felvételeken karórás török katona is látható, ez persze nem igaz. Ilyen bakik nem voltak.
Az viszont igaz, hogy egy forgatási fotón valóban ott egy karóra, és cigarettáznak is a katonák, de ez pihenőben volt,  értelemszerűen sohasem szerepelt a filmben.

 

Viszont olyan jelenet valóban előfordult a filmben, amikor az egyik várvédő saját hasába szúrja a nyílvesszőt, és azt is tisztán látni, hogy a tüzes kereket katonák indították el, ráadásul a Néphadsereg gyakorlóruhájában…
No és párszor a mikrofon is belógott – de ez akkoriban elég gyakran előfordult egy játékfilm esetében.Ám volt egy olyan hiba is(inkább figyelmetlenség), amit mi vettünk észre.
Jumurdzsák úgy látszik nagyon előrelátó volt, a háború az mindig veszélyt rejt járványok terén,  ezért oltatta be magát BCG ellen… Jobb karján két nézetből is jól látható a heg.  🙂

De ezektől a bakiktól még nem lett kisebb a film, egy generáció gyermekkorának meghatározó élménye  lett.

Ha addig nem olvasta el a “kölök” kötelező olvasmányként a könyvet, a film után biztos megtette, és már ez is valami…
Fotó: Borsonline Wikipédia, Ifjúsági Magazin, Ország-Világ, Film-Színház-Muzsika

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük