Átlagos névvel lett – egyáltalán nem átlagos színésznő belőle…

Sajnos már múlt időben…
Budapesten született 1956. január 27-én, és 2015. április 9-én hunyt el. Kossuth- és Jászai Mari-díjas, Érdemes, és Kiváló művész volt, Pap Vera a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.
Rendkívül vonzó egyéniség volt, harmonikus, elragadó jelenség…

 

Édesapja Pap János, édesanyja Richter Mária volt, Budapesten, közelebbről Kőbányán nevelkedett.
Gyermekkorában mindenképp bohóc szeretett volna lenni, de aztán úgy érezte, hogy ahhoz nincs meg a kellő tehetsége…

A főiskolán harmadéves volt, amikor a Vígszínházban Molnár Ferenc Az üvegcipő c. darabjában Irmát játszotta, a kelekótya cselédlányt.

A próbákon rácsodálkozott a nézőtérre, a letakart székek, a páholyok üresen, és akkor hasított belé a gondolat: Úristen! Itt mindenhol emberek fognak ülni. És ahogy felnézett, valahogy azt érezte, hogy milyen parányi… Egyáltalán hogy fog játszani ezen a színpadon?

De játszott… A szó nemes értelmében. Egyből fel kellett figyelni rá. Amint megjelent a színen, és megszólalt megszokott, egyszerű stílusában egyből elkezdték a nézők a műsorfüzeteket lapozgatni, mert nagy kérdés merült fel: Ki lehet ez a kislány, ez a kezdő színész, aki így, ilyen bájjal, természetességgel tudja élni szerepét?

1979-ben végzett a Főiskolán. Osztályvezető tanára Horvai István volt. Egy osztályba járt Bán Jánossal, Dörner Györggyel, Frajt Edittel, Gáspár Sándorral, Görög Lászlóval, Görbe Nórával, osztálytársa volt még Kováts Kriszta, Váry Károly.

Diploma után a Vígszínházhoz szerződött, és haláláig tagja is maradt.
2002-ben az ő főszereplésével nyitották meg az új Nemzeti Színházat.

Három éven keresztül küzdött betegségével, bízott felgyógyulásában,  csak legsúlyosabb állapotában nem lépett már színpadra.

Majd 100 színházi bemutatója volt, játszotta Évát az Ember tragédiájában, volt Irma az Üvegcipőben, Célia az Ahogy tetszikben, Mari a Liliomban, és sok-sok fontos szerep volt mögötte.

Játékfilmekben is játszott – Angi Vera, Csontváry, Macskafogó, Csapd le csacsi, Roncsfilm.
Sok-sok tévéfilm is megőrizte alakját, Névtelen vár, Három szabólegények, Kisváros…
Különleges hangjával kedvelt szinkronszínész is volt, és kiváló humorát kabaréjelenetekben is megcsillogtatta.  (Bözsi mindent elintéz)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.