Apai, és anyai ágon is magyar származású Oscar-díjas színész

Paul Leonard Newman-ként látta meg a napvilágot Clevelandban, Ohio államban 1925. január 26-án, és Westport-ban hunyt el 2008. szeptember 26-án. Oscar – díjas, apai és anyai ágon is magyar származású amerikai színész, rendező. 

 

Ő már Amerikában született, szülei Cleveland-ben éltek, kereskedők voltak.
Második gyerekként érkezett a jó körülmények között élő családba. Édesanyja az akkori magyar területen lévő Homonnáról származott, Theresa Fetzko, édesapja pedig  Arthur Simon Newman, aki magyar zsidó apa, és lengyel anya  fiaként látta meg a napvilágot.

Bár jó körülmények között éltek nem kényeztették el a fiúkat. Apja sportszer kereskedő volt, ettől függetlenül már tízéves, mikor megkapja első baseball ütőjét. Nem akart édesapja, hogy azt higgye, minden az övé.

A második háborúban pilóta akart lenni, de  a vizsgálatok során megállapították hogy színvak, ezért álma meghiúsult.
Rádiós lett, torpedóbombázókon szolgált.  Ekkor éri első nagy szerelmi csalódása is, első szerelmétől megérkezik a szakítólevél. Úgyhogy volt egy lány, egy asszony Amerikában, aki a későbbiekben elmondhatta magáról, hogy dobta Paul Newmant…
Haditengerészeti szolgálata alatt szabadidejében   olvasott.  Az irodalom szeretetét újságíró nagybátyjától örökölte.
Ugyan tanári pályára készült, és el is végezte az angol-közgazdász szakot, de  egy színi iskolát is elkezdett – már itt felfigyeltek tehetségére.
Közben meghalt apja, úgyhogy neki már nem tudta megmutatni, hogy másban is tehetséges lehet, nem csak a kereskedelemben. Bár nyilvánvalóan volt érzéke hozzá, mert nyitott egy mosodát, ami szombatonként üzemelt. Rövid idő után már az ő mosodája ment a legjobban a környéken – nem véletlenül, a várakozók ugyanis sört ihattak, méghozzá a bolt kontójára.

Színpadi színészként kezdett a Broadway-n, Az ifjúság édes madara T. Williams dráma után figyeltek fel rá, később ezt filmen is eljátszhatta.  Filmkarrierje 1954-ben kezdődött.
Pályafutása alatt kilencszer jelölték Oscar-díjra, végül 1987-ben A pénz színe című filmben nyújtott alakításáért meg is kapta a Legjobb férfi főszereplőnek járó díjat.
Volt Golden Globe-díjas is, itt életműdíjat, és a Legjobb rendező díját  is elhozta. Emmy-díjjal is büszkélkedhetett.

Járt hazánkban, támogatta a Bátor Tábor Alapítványt, mert hazájában volt egy hasonló kezdeményezése.  Meg akarta tapasztalni – milyen a magyar megvalósítás.

 

Egész életében nagy liberális, demokrata felfogású ember volt. Nixon ellenséglistájának előkelő, 19 helyére is felkerült.
Imádta az autóversenyzést, és azért indult a versenyeken, hogy kipróbálhassa bátorságát.

Kétszer nősült, első házassága közel 10 évig tartott, még húszas éveiben.
Majd feleségül vette Joanne Woodward, későbbi Oscar-díjas, háromszoros Golden Globe-díjas és Emmy-díjas  színésznőt, vele élte le az életét, halálakor 50 éve voltak házasok. Három gyermekük  született Neil, Melissa és Claire.

Kiállt a melegek jogaiért is, nem értette miért bántják őket, hisz minden embernek csodálatos tulajdonságai vannak, s ha ezeket végigvesszük – megismerjük az embert – akkor már annyira mindegy, hogy melyik nemhez vonzódik…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük