Mára a kislány orvosprofesszor, a kisfiú pedig Kossuth-díjas színész

Színművészeti Főiskola negyedéves prózai osztályának vizsga előadását  Iglódi István rendezte.   EzLeonard Bernstein West Side Storyja volt 1981-ben.  Nagy sikerük volt.

Dícsérték Bubik István dinamikáját, Kárpáti Denise drámai erejét, Forgács Pétert Tony okos megformálásáért, és Kubik Annát Maria szerepében a tragikus felnőtté válás folyamatának ábrázolásáért.
És még egy fiatalember van, akit kiemeltek. Tony alakítóját, Kulka Jánost. Ő nem hőst formált meg, hisz hősök igazából nincsenek, hanem a körülmények teszik azzá őket. Ő egy egyszerű amerikai srácot alakított, aki szerelmes lett.
Azóta sok víz lefolyt a Dunán – Kossuth- és Jászai Mari – díjas, Érdemes, és Kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja lett.
Budapesten született 1958. november 11-én.

formált meg, hisz hősök igazából nincsenek, hanem a körülmények teszik azzá őket. Ő egy egyszerű amerikai srácot alakított, aki szerelmes lett.
Azóta sok víz lefolyt a Dunán – Kossuth- és Jászai Mari – díjas, Érdemes, és Kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja lett.
Budapesten született 1958. november 11-én.

Édesapja Kulka Frigyes egyetemi tanár, édesanyja pedig Boleman Eszter, az első tévébemondó, dramaturg.  Testvére, Kulka Janina a SOTE II.sz. Pathologiai Intézetének professzora.  Gyerekkorának egy részét Szegeden töltötte, a nyarakat pedig Makón.

Kulka János  már gyerekként szerepelt a Szegedi Nemzeti Színház előadásaiban.
1959-ben költöztek Szegedre, mert édesapjuk a Szegedi Orvostudományi Egyetem Sebészeti Klinikáján kezdett dolgozni.

Sok művészbarátjuk volt, nagy társasági élettel. Gyakori vendég volt  Petrovics Emil feleségével, Galambos Erzsivel, Jobba Gabi, Eck Imréék.
Így nőtt fel a két Kulka gyerek, János és Janina.  Janina reál beállítottságú volt, János pedig humán érdeklődésű.
Eredetileg bölcsész akart lenni, de mikor érettségizett, nem indult angol-francia szak – amire jelentkezett volna.Osztálytársa megkérte, hogy kísérje el a felvételire. Ő meg úgy gondolta, ha már elkíséri, akkor inkább felvételizik ő is – merő heccből.

A nagyközönség Kulka Jánosra minden csodálatos alakítása ellenére leginkább Mágenheim Ádámként emlékszik rá, hisz a Szomszédok c. sorozatban 14 éven keresztül alakította a mentőorvos szerepét.

A sorozatba úgy került, hogy Apjának jó barátja volt Horváth Ádám, a Szomszédok rendezője. Kaposvárott dolgozott, amikor meghívták a Szomszédokba. Két figura között lehetett választani, ami passzolt hozzá, az  egyik a nyomdász, amit később Nemcsák Károly alakított, és a mentőorvos. Evidens, hogy az orvos szerepét kérte. Így lett Mágenheim. Innentől kezdve már apja is büszke volt rá, ha megkérdezték tőle, hogy ő-e a Kulka János édesapja.
Néhány évvel ezelőtt stroke-n esett át, teljesen elfelejtette az angolt, és franciát.
A közelmúltban  visszatért a színpadra. Állapota azóta is szerencsére javul.

Fotó: Femina

Wikipédia Készítette: Tibor Végh – 2015. március 15., CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=39261521 , családi fotóalbum – 168 óra, 2015.augusztus, Képes Újság Forrás: 168.óra, 2015. augusztus

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük