A fotón a 27 éves Kabos Gyula és Huszár Pufi, a tragikus sorsú fiatal színész

 

És még egy, 26 évesen készült fotó Gózon Gyulával és Virányi Sándorral…
Huszár Pufi az USA-ban is ismert volt már évekig filmezett kint.
Kabos Gyula Kann Zsigmond és Meister Róza gyermekeként látta mg a napvilágot, kereskedelmi iskolába járt, majd elvégezte  18 évesen Solymosi Elek színiiskoláját, majd Szabadkán kezdte pályáját. 

Először statisztaként lépett színpadra, és már az a fellépés is komikusra sikeredett, neki pedig fájdalmasra, mivel annyira izgult, hogy beesett a zenekari árokba, mégpedig a brácsásra. A zene így abbamaradt, a közönség dőlt a röhögéstől, neki pedig még hetekig fájdalmai voltak.

 

Utána viszont beindult pályája. Jobbnál jobb darabokban játszott, először még Nagyváradon, aztán Budapesten. Idővel a filmipar is felfigyelt rá, és olyan filmekben nyújtott kiemelkedő alakítást, ami mai napig közönség kedvencnek számítanak.

A háború, és az üldözések elől Amerikába menekült, ahol sajnos nem sikerült neki – főleg nyelvi problémák miatt – betörni a filmiparba. Folyamatosan romló egészségi állapota után többszöri rosszullét következett, aztán 1941 őszén a halál.

A bátortalan, önbizalomhiányos kisember tökéletes figuráját hozta félszeg mozgásával, dadogó-hadaró beszédével, egyéni mimikájával.
Egyébként Kabos László és Kabos Gyula szegről-végről rokonok is voltak, Kabos László az ő tiszteletére vette fel a Kabos nevet.  Még pályakezdő színész korában kötött életre szóló barátságot Gózon Gyulával, akivel világnézete, életről való felfogása, egyénisége nagyon hasonló volt. A közös fotón a számomra örök idős öregúr mindössze 28 éves… (élettörténete megér egy külön posztot)

A képen mellette álló  Huszár Pufi a némafilm időszak sztárja volt Magyarországon. Eredeti neve Hochestein Károly. Budapesten született 1884. szeptember 3-án, és a Szovjetunió területén érte a halál 1941. júliusában. Színész volt, kupléénekes és forgatókönyvíró. 

 

Külföldön is ismert burleszk-színész volt  Harmincéves volt, mikor először szerepelt filmen, pont ezen a felvételen, amiből két képet láthatnak. A címe: Pufi cipőt vesz. 1914-ben készült a felvétel.  Amerikában is szerencsét próbált, és sikeres is volt.  Több mint száz kópián

Amerika forgatás szünetében

volt látható, de alig maradt utána pár. Vett egy villát a Dunakanyarban, amit akkoriban csak “Huszár-laktanya”-ként emlegettek. Olyan

vendégeket látott vendégül, mint Gózon Gyula, Karinthy Frigyes, vagy Kabos Gyula. Németországban is játszott több filmben, méghozzá klasszikusokban. Ahogy eljött a hangosfilm időszaka visszajött Magyarországra.

Mivel zsidó származású volt, menekülni próbált Magyarországról.  Úgy gondolta, hogy nem az Atlanti óceán felé indul, mert arra fele már problémás volt az átkelés, hanem inkább a Szovjetunió felől próbálja megközelíteni az USA-t.  Feleségével Vlagyivosztokig jutottak, ám a Vörös Hadsereg katonái letartóztatták, és a gulágra szállították, ahol nem sokkal később a körülmények miatt elhunyt.

Nemcsak burleszkben alkotott maradandót, a horror film-színészként is kiváló volt. Amerikában karakterszínészként is számon tartották.
Sajnos hazai filmjei lényegében megsemmisültek, szinte semmi nem maradt utána, csak az emléke.
Belegondolni is rettenetes, hogy direkt menekülőútvonalat választva sikerül a németeket kicselezni, erre meg az oroszok…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük