Tudtad, hogy 1953-tól Gyermektelenek adója is volt?

A Ratkó-korszakban 4 százalékot kellett fizetned a jövedelmedből, ha elmúltál 20 éves, és még nem szántad magad rá időben a gyermekvállalásra.
Nem volt ez magas összeg, de abban a korban minden fillér számított, hisz a fizetés kevés volt, az élelem pedig ahhoz viszonyítva drága – már, ha volt.

Egy húsz év körüli nő  vénlánynak számított, nagy részük tizenéves korának végére házasságban élt.
Viszont nem volt ésszerű – legalábbis anyagilag –  sokat gondolkodni a gyermekvállaláson, nem tologathatták azzal az indokkal, hogy majd csak akkor, ha meglesz a külön lakás, vagy a kocsi, vagy most egyszerűen nem jött el az idő, nem vagyok még érett rá, nem érzem szükségét…
Ebben az időben valahogy természetes volt, hogy ha összeházasodtak, akkor gyereket is akartak. A szülő nők legtöbbje 20 év alatti volt, még a nyolcvanas években is egy harmincas éveinek végén járó asszonyt felelőtlennek néztek, ha gyermeket szült.
Úgy voltak vele, hogyha már összeházasodtak, akkor minél gyorsabban jöjjön a gyerek.

Az ötvenes években a cél a minél több gyerek lett. Nem véletlenül, hisz a háború környékén majd három millió állampolgárt vesztettünk.
Ratkó Anna, a korszak névadója népjóléti miniszter, majd egészségügy miniszter volt, és az ő nevéhez fűződik az akkori abortusztilalom és a gyermektelenségi adó is.
Tilos lett az abortusz, gyógyszeres fogamzásgátlás még nem volt.
Kegyetlen dolognak tűnik – és az is volt, sok tiltott abortusz, és haláleset lett a következménye – viszont valamelyest pótolta a háború okozta veszteséget.
Az olyan, hogy gyermektelen –  valahogy nem fért bele a szocialista eszme rendszerbe, és ha nem lett volna a Ratkó-korszak, akkor most sokkal kevesebb honfitársunk volna.
Ez a fajta adónem csak néhány évig “állt fenn”… De emlékezetes volt.
Fotó: Fortepan – Ratkó korszak…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük