Kis hunyorító csöppség – vajon ki lehet?

Budapesten született 1957. augusztus 19-én. Kossuth-díjas, Liszt Ferenc-díjas előadóművész, népdalénekes.

Édesanyja Kodály Zoltán tanítványa volt, zenepedagógus, úgyhogy családi indíttatása volt. Kislány korában már sikereket ért el.

Sebestyén Márta gyerekkorában időnként színészkedett is, – közel állt hozzá a színpad – így látható az egyik alsó képen Szemes Marival egy tv-műsorban. /Szülők, nevelők egymás közt/

Az 1969-es kulturális seregszemle alkalmából készült vele egy nyúlfarknyi riportocska. Arról beszélt, hogy akkor az iskolában a “Trió” volt a beceneve, gúnyneve. Mindez azért, mert az előző évi seregszemlén három ágban, énekesként, prózamondóként, és szavalókórus tagjaként is aranyérmes lett.  De emellett legkedvesebb időtöltése akkor még a rajzolás volt, hisz grafikusnak készült.

Szerepelt a Gryllus-testvérekkel, a Vujicsics együttessel is.  Nem csak magyar népdalokat ad elő, hanem más európai népek énekeit is, így például bolgár, baszk, horvát, görög dalokat is énekel, sokat közülük eredeti nyelven.Énekelt már az angol uralkodói ház, a spanyol király, és a japán császár előtt is. 

Még 1975-ben megkapta a Népművészet Ifjú Mestere díjat, 1984-ben pedig az Év énekesnője lett.
Megcsodálhattuk hangját az Oscar-díjas Angol beteg c. filmben is, a Szerelem, szerelem c. népdal szólalt meg gyönyörű, csengő hangján.

Grammy-díjas lett a Deep Forest 1995-ben megjelent Boheme c. albuma, melyen ő is énekelt három dalt. 

Fotó: Kassák Klub – Urbán Tamás – Fortepan

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.