Ő lett minden idők egyik legnagyobb magyar Hamletje

1919. április 7-én született Zalaegerszegen, és Budapesten halt meg 1998. július 2-án. Kossuth-díjas, Érdemes-, és Kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

 

Édesapja Gábor Béla mozitulajdonos volt Zalaegerszegen, édesanyja pedig Czukelter Ilona. Még csak 7 éves, amikor Székesfehérvárra költöznek, viszont édesapja még 44-ig üzemelteti a mozit Zalaegerszegen.

Saját maga egy régi riportban kis eltéréssel mondja el 18-26 év közötti élettörténetét, ahhoz képest – ami a Wikipédián megjelent.
“18 évesen kezdte, saját bevallása szerint – 26 évesen – már 8 esztendeje állt a világot jelentő deszkákon.

Legelőször 18 évesen Radványi Géza Európa nem válaszol c. filmjében kapott szerepet, egy fiatal karmestert alakított.  Aztán jött pár gyengébb film, majd a színpad. Huszonéves korában már a Madách Színházban játszott.
Közben katona is volt három évig. Katonaság alatt minden este verset kellett mondania, a többiek egrecírozták miatta. Sokszor este nyolctól egyfolytában be nem állt a szája. Petőfit, József Attilát, Adyt szavalt.
Ekkoriban úgy tartották róla, hogy olyan, mint az egyszeri hályogkovács, aki mindaddig sikeresen gyógyított, míg meg nem tudta – milyen veszélyes az, amit végez.
Ám az idő bebizonyította, hogy ez nem így van, tudja mit tesz.
Ismerte korlátait, tudott, és mert játszani, ismerte erényeit is, és az – amit tett, mind-mind tudatos, nem csupán ösztönös tehetség megnyilvánulása volt.
Terve ekkor még az, hogy majd valamikor eljátssza Hamletet. Ez az óhaj teljesült…

Elvégzi a Színművészeti Főiskolát, majd a Nemzetibe szerződtették, de egy hónap múlva származása miatt már nem léphet színpadra. Ekkor a Madách Színházhoz került, és ott maradt egészen a háború végéig. Aztán 9 év ismét Nemzeti, majd 1954-től 21 éven át a Madách Színház tagjaként ért el sikereket. Idővel rendezett is. Vidéken is dolgozott. És bár hatalmas szerepek álltak mögötte, például Hamlet alakítását kimagaslónak ítélte meg mind a közönség, mind a kritika. Soós Imre debreceni, és még Mensáros László Hamletje volt hozzá fogható.

Ennek ellenére ha valahol szóba kerül, akkor a Valahol Európában, és a Mágnás Miska az, ami hirtelen közönségének eszébe jut róla.
Első felesége Ruttkai Éva volt – álompárnak számítottak, kislányuk is született.
Második felesége Vass Éva – vele élte le az életét…

Fotó: Fortepan Youtube

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük