Huncut, szöszke kisleány, ma pedig már Kossuth-díjas, s Halhatatlan…

 

A Kossuth- és Jászai díjas színésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja is, 1957. augusztus 10-én született Budapesten.

Művészcsaládból származik, édesapja Básti Lajos, édesanyja Zolnay Zsuzsa.
Gyerekkorában sokat volt anyai nagyszüleinél, csodálatos emlékeket őriz róluk. Hat gyermekük volt, a legkisebb 6 évesen meghalt.

Édesapja – Básti Lajos – 16 éves volt, amikor anyjáról kiderült, hogy rákos. 2 éven keresztül ápolta. Az édesapja nem volt otthon, nem tudta feldolgozni anyja betegségét. Egyszer csak elment, hogy árut hoz, aztán nem jött vissza többet, majd csak több évtized múlva. Belépett az idegenlégióba.
Gyerekkorában a Délibáb utcában laktak, mikor szülei otthon voltak, akkor általában szerepet tanultak, vagy pedig pihentek.

Egyszer napokig próbált egy fúvós zenekar az ablakuk alatt a május 1-i ünnepségre. Az apja egy idő után nem bírta, és kiment hozzájuk, hogy pihenni szeretne, hisz éjjel dolgozott, tízre próbálni megy.  És csodák csodája… a zenekar szünetet tartott…

Gyerekkorában ünnep számba ment, ha Szigligeten elmentek az apjával pecázni, és együtt várták a kapást. Akkor még alig voltak házak arrafele. Később gomba mód szaporodtak, az idillnek vége lett, eladták a nyaralót.

Bár nem evidens, hogyha valakinek a szülei színészek, akkor neki is annak kell lenni, de valójában nem tudott mást elképzelni.

Mindenesetre igyekezett titokban tartani, édesapjának meg sem mondta, hogy felvételizett. Felvették, apja az első év végét már nem érte meg. Édesanyja viszont segítette. Nem beleszólással, hanem egyszerűen elmondta a véleményét
A Főiskolát 1980-ban végezte el, Simon Zsuzsa volt az osztályvezető tanára. Osztálytársai között volt Eperjes Károly, Csernák János, Bezerédi Zoltán, Máté Gábor, Rosta Sándor, Szirtes Gábor, Kuna Károly.

Még főiskolásként játszotta első filmszerepét, 1980-tól a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja volt, aztán négy év múlva a Katona József Színházhoz szerződött.  Még 1982-ben a San Remóban elnyerte a legjobb női alakítás díját.  Számtalan filmben, és színházi előadásban csillogtatta meg tehetségét.
Első férje Gothár Péter filmrendező, tőle egy fia született.
Hosszú ideje él kiegyensúlyozott házasságban Puskás Tamás színésszel, házasságukból két fiú született.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük