Magyar származású világsztár – Egész életében magyarnak vallotta magát

És bár kint született, mégis egész jól beszélte a magyart, amit nem túl sok elszármazott mondhat el magáról…

 

Tony Curtis   Bernard Shwartz-ként született 1925. június 3-án New York Bronx városrészében és mozgalmas, tartalmas életút után Hendersonban hunyt el 2010. szeptember 29-én.  Kivándorló magyar zsidók gyermekeként született, édesapja – Shwartz Manó – családja Mátészalkáról, édesanyjáé – Klein Ilona –  Felvidékről, Válykóról származott.

  
Egyik nagyapja bádogos mester volt Mátészalkán, dédapja pedig cirkuszos. Kétszeres Golden Globe-díjas volt,1959-ben Oscar-díjra jelölték –  összesen 130
filmben, sorozatban szerepelt, sokáig szexszimbólumként tartották számon, rendkívül sokoldalú emberként producer is volt, író, és festő.

Olyan vígjátékokban szerepelt, mint a Minden lében két kanál c. filmsorozat, ahol Roger Moore-val szórakoztatta a közönséget,  és főleg – a Van, aki forrón szereti film, ahol Jack Lemmon-nal és Marilin Monroe-val játszott együtt hatalmas sikerrel.

Tony Curtis 1943-ben, még Bernard Shwartz-ként bevonult a haditengerészethez, majd a háború után színésznek állt, mégpedig Kaliforniában az Universal Stúdiónál. Nem volt túl nehéz a film közelébe kerülnie, kiváló megjelenése, sármja, és jó humora segítette ebben.

Imádott lovagolni, vívni. Pályája kezdetén vette fel a Tony Curtis nevet, így lett világhírűvé.

Imádta a nőket, azon a véleményen volt, hogy az örök fiatalság titka a jóval fiatalabb feleség. Hatszor nősült, hat gyermeke született, akik közül színész lett Jamie Lee Curtis (1958), Allegra Curtis (1966) és Kelly Curtis (1956) is.  Nicholas fia heroin-túladagolásban halt meg 1994. július 2-án. Ötször fejeződött házassága válással.  Környezete nótórius nőcsábászként ismerte.

Első házassága 1962-ben ért véget, de ez pályafutásán nem hagyott nyomot.  Olyan kosztümös filmekben láthattuk, mint A tolvaj hercege, Ali baba fia. Később romantikus filmek következtek, 1956-ban a Trapéz c. filmben egy fiatal artistát alakított, együtt szerepelt Burt Lancester-rel és Gina Lollobrigidával. Ekkor már nem csak külsejét dícsérték, de felfigyeltek színészi képességeire is.

Szintén Burt Lanceaster partnereként láthattuk A siker édes illata c. filmben, ahol egy talpnyaló újságírót alakított. Majd jött az Oscar-ra  jelölt alakítás, A megbilincseltek c. filmben alakított maradandót Sydney Poitier oldalán.

1959-ben pedig Marilyn Monroe és Jack Lemmon partnereként szerepelt a Van, aki forrón szereti c. világsikerben. Ekkor vált világsztárrá.

Humora kiváló volt, nagyrészt vígjátékokban szerepelt,  de a komoly hangvételű Spartacusban is helytállt, vagy A bostoni fojtogató sorozatgyilkosaként is megmutatta színészi képességeit. A hetvenes évek Magyarországon is vetített sorozata volt a The Persuaders, vagyis a Minden lében két kanál, ahol Roger Moore partnereként csillogtatta meg képességeit. Ez időben kábítószer függő, lényegében a kamerák előtt (Minden lében két kanál)zajlik átalakulása.   A nyolcvanas években is felbukkant még filmekben, mint az Ilyen a boksz, Vérdíj 2, A nagy robbanás, Lois és Clark, Superman legújabb kalandjai, vagy a CSI.

Büszke volt magyar gyökereire, többször járt Magyarországon, először 1985-ben, majd ezt követően 1988-ban.

A rendszerváltást követően 1996-ban a magyar kormány meghívására vett részt a Magyar Filmesek Első Világtalálkozóján. Ekkor, mint házigazda szerepelt egy Magyarországot reklámozó imázsfilmben. A Dohány utcai zsinagóga felújításának támogatására egy alapítványt is létrehozott. Több alkalommal felkereste Mátészalkát is, ahonnan szülei kivándoroltak az Egyesült Államokba.

 

A nyolcvanas évek után a színészetet  lecserélte a festészetre. Festőként is tehetséges volt,alkotásai  híres galériákban láthatók. Íróként is ismertté vált, 2009-ben jelent meg önéletrajzi kötete, a Hollywood hercege.
85 évesen, nevadai otthonában érte a halál.
Fotó:  Szatmári Múzeum, Magyar Nemzeti Levéltár

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük