Miért nyitották ki az ablakot, takarták le a tükröt, és állították meg az órát…

…halál esetén?

A régi időkben az emberek természetesen viszonyultak az elmúláshoz. Már a gyermekek is tudták, hogy aki megszületett, annak meg kell halni. Látták pici koruktól kezdve a folyamatot, és ott éltek, ahol a haldokló volt . Tudták mivel jár, és azt is, hogyha bekövetkezik a távozás, akkor mit kell tenni.

 

Van néhány szokás, ami nem csak nálunk, hanem Európa-szerte ismert. Van, amelyik már igen régi, és olyan is, ami viszonylag új keletű.

Ki ne hallott volna arról, hogy ha valaki távozik, akkor a tükröt le kell takarni. Már, ha volt. Mert voltak idők, amikor olyan magas volt az ára, hogy egy átlagos család nem tehette meg, hogy nagy, falitükröt vásárol. Ha volt is, – akkor a család tehetősebb volt, és nagy eséllyel tiszta szobájuk volt. Ha pedig rendelkeztek tiszta szobával, akkor általában a haldokló is ott volt.

Ennek több oka volt. Egyrészt a ház többi részében viszonylag nyugodtan élhették életüket a haldoklás alatt, és a virrasztás idejében is.
Ez volt a szebbik szoba, mely méltó a történéshez, és megfelelő környezetet biztosít a látogatásoknak.

Úgy tartották, hogy a halált nem szabad lassítani, a halottat nem szabad visszatartani. Mivel úgy gondolták, hogy tollas párnán nehéz meghalni, ezért a haldokló feje alól sok helyütt kivették a párnát.
A haldoklót nem volt szabad láthatóan sajnálni, mert akkor nehéz halál várt rá.  Hogy könnyítsék a halált, sok helyütt szentelt gyertyát adtak a haldokló kezébe.

És mit csináltak, mikor bekövetkezett a halál?

Halálesetkor a halott ellátásán kívül három dolgot végeztek el azonnal.
Letakarták a tükröt –  Ennek ésszerű magyarázata az, hogy a tükörben legalább ne lássák a holtat, de maga a néphit mást mond.  Egyrészt ne lássa meg a haldokló, vagy a halott szellem magát, mert nehezítené távozását, hisz megijedne, nem tudná, hogy már holt….
A tükröt átjáróként tartják számon az élők, és a holtak világa között, ez azt jelenti a hiedelemben, hogy a szellemek a tükrön keresztül át tudnak hozzánk jönni.  Régen úgy gondolták, hogy a hálószobában ezért nem jó tükröt tartani, ha mégis van, jobb letakarni.  A halott melletti tükör letakarására azért is gondoltak, mert úgy tudták sokan, hogy a friss halott még nincs hozzászokva a szellemvilághoz, és  így a tükröt sem úgy használják ahogy kellene.  Nagyon sok változata van e hit magyarázatának. Manapság kiegészül azzal, hogy fekete lepellel kell takarni, régen a szín fehér volt.

Kinyitották az ablakot – Ennek egyetlen magyarázata volt. Hogyha távozni akar a lélek, akkor a nyitott ablakon nyugodtan megtehesse.
Megállították az órát – Ez egy új keletű szokás, annyira új amennyire megszokottá vált, hogy minden házban van időmérő szerkezet…  Ennek a szokásnak annyi a magyarázata: Ezzel jelzik, hogy ami egyszer elkezdődött, annak vége lett…

Ha ezekkel a teendőkkel elkészültek, akkor jöhetett a gyász következő lépcsője – a siratás. Ami régen a temetésig tartott, hisz a ravatal a halott addigi lakásában volt…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük