Terrortámadás törte derékba pályafutását – egyik legismertebb parodistánk volt – videóval

Gyerekként nagyon szerettem műsorait, bár koromnál fogva nem követhettem végig pályafutását.

Az 1963-as Ki mit tud?-on tűnt fel énekesparódiát előadva, a közönség egyből a szívébe zárta. Ekkor mindössze 24 éves volt.
Direkt az általa nagyon kedvelt és nagyra tartott énekeseket karikírozta ki.
Amúgy “erős” zenei nevelést kapott, hisz édesanyja korán meglátta a tehetséget benne. Zongorázni tanult, ám ez nem igazán volt az ínyére, főleg az a része  nem, mikor anyja  fakanállal verte gyakorolni a zongora mellé…

 

 

Szegedi Molnár Géza 12 évesen már a MÁV operaegyüttesében énekelt, és több oktávnyi hangterjedelme volt. Különleges tehetségét jelzi, hogy váltásban énekelt női és férfi hangon. Egyik legemlékezetesebb paródiája a Csárdáskirálynőből egy részlet Feleky Kamillt, és Honthy Hannát utánozva – és nem akárhogy. A színészeket valóban énekhangjuk után fel lehetett ismerni, de ugyanúgy hozta jellegzetes mozgásukat és mimikájukat is.
Az alsó videó ezt a képességét örökíti meg, sajnos elég gyenge minőségben, de még így is rácsodálkozhatunk különleges képességére.

A hatvanas-hetvenes évek egyik legfelkapottabb parodistája volt – nem érdemtelenül.

Aztán jött a merénylet…

Ambrus Kyri mondta el az 1987. december 27-i  történtekről:

Mikor kiértek a schwechati  Leonardo da Vinci repülőtérre  azt látták, hogy az izraeli légitársaság járatának beszállóhelyén izraeli katonák állig felfegyverkezve álldogáltak, de nem csak ott, hanem a bejáratnál is őrködtek. Ráadásul ez nem volt elég, az emeleten golyószórót állítottak fel. – Így, 35 év távlatából elég furcsán hangzik az egész.  Tudták, hogy hosszadalmas lesz a vámvizsgálat,  Tel Avivba mentek volna  egyfajta csillagtúrára, az izraeli magyaroknak tartottak volna előadásokat Kibédi Ervinnel, Berényi Ottóval, Fábián Jánossal, és Szegedi Molnár
Gézával.

 

Ambrus Kyri fényképezkedni kényszerült, mert elfelejtette elvinni magával a vízumhoz szükséges fotót, ezért az automata fényképezéshez készülődött, amikor kiabálást hallott. Egy eldobott  gránátot látott a tömeghez közeledni, és akkor egy csomóan hasra vágódtak, őt Kapus György, a MALÉV bécsi munkatársa rántotta le a földre, aztán csak azt látták, hogy még két gránátot dobnak, és elkezdődött a lövöldözés. Aztán meg csönd lett, de nem volt olyan négyzetméter, ahol szilánk, vagy vér ne lett volna.  Az volt a furcsa, hogy civilek lőttek civilekre, az osztrák biztonsági szolgálat lőtt a terroristákra.
Ők együtt voltak mind az öten, és egymást rántották le a padlóra. Egy kisgyermek is meghalt, édesanyja kezében érte a lövés.
Szegedi Molnár Géza Kibédi Ervin mellett volt, azt hitte, pusztán megütötte magát a földre esésből, de a támadás után mondta, hogy nem bírja mozdítani a lábát.

Akkor a helyszínen 3 halottat láttak.
A magyarok közül is megsérültek. Legszerencsétlenebbül Szegedi Molnár Géza járt, aki gerincsérülést, vastagbél-, és gyomorsérülést szenvedett, Fábián Gézának a lába rándult meg, Kapus György pedig szilánkot kapott.
Végül a támadásban négyen haltak meg, és 15-en megsebesültek.
Szegedi Molnár Gézát a bécsi Allgemeines Krankenhausban ápolták, még aznap több műtéten esett át, és kritikus állapotban volt. Végül körülményekhez képest felépült, de örökre tolószékbe kényszerült, és pályafutása kettétört.  Életkedvét ugyan sosem veszítette el, állandó fájdalmai ellenére megpróbálta az életet szépként érzékelni… 21 évvel élte túl a támadást.
Fotózott, festett, végzett építészként azon dolgozott, hogy a mozgássérülteknek élhetőbbé tegyék az országot. Úgyhogy ez legalább részint sikerült – az ő érdeme is.
Fotó: Kálmán Alida, ifj. László György

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük